Алергиите през есента: тези полени все още летят

stadler form Allergies in autumn

Есента има много красиви страни – цветни листа, уютни вечерни часове и успокояващото хрущене на листата под краката ни. Но това време на годината носи със себе си и есенни алергени, които могат да предизвикат неприятни симптоми при чувствителните хора. Въпреки че основният поленов сезон е през пролетта и началото на лятото, полените все още летят през есента. Има и други алергии, които могат да се обострят особено през есента.

stadler form allergies autumn ragweed plant

Есенни полени: пелин, амброзия и треви

Есента се характеризира не само със златни гори и миризмата на пресни ябълки, прашецът също играе невидима, но все пак важна роля през есента. Докато повечето дървета и растения имат основния поленов сезон през пролетта и началото на лятото, някои все още отделят прашец през есента.

Пелинът, който цъфти от юли до септември и често расте край пътищата или по ливадите, допринася за натоварването с полени през есента. Неговите малки поленови зърна се носят в хладния есенен въздух и могат да предизвикат симптоми на сенна хрема при страдащите от алергия.

stadler form allergies autumn pollen autumn

Особено предизвикателство през есента е растението амброзия. Според аха! Швейцарският център по алергии, неговият прашец е силно алергичен. Този инвазивен растителен вид цъфти в края на лятото и есента и отделя големи количества прашец. Прашецът на амброзия може да лети на дълги разстояния с вятъра, защото е много малък и лек. За страдащите от алергия дори малки количества прашец от амброзия могат да предизвикат тежки алергични реакции. Симптомите варират от назална конгестия, дразнене на очите и кашлица до астма.

Тревите също играят роля през есента. Въпреки че основният поленов сезон е през пролетта, някои тревни видове все още отделят прашец по това време на годината, което може да бъде неприятно за страдащите от алергия.

Тези есенни полени от амброзия, пелин или треви, могат да помрачат радостта от това време на годината за страдащите от алергия. Притеснително е, че изменението на климата може да влоши тази ситуация в бъдеще.

Влиянието на изменението на климата върху броя на полените

stadler form allergies autumn

Според различни проучвания сезонът на полените ще се удължи през следващите няколко години поради изменението на климата и симптомите ще станат по-тежки. Изменението на климата обаче ще доведе не само до удължаване на поленовия сезон, но и до факта, че в нашия регион ще се заселят нови растения, причиняващи алергии.

По отношение на опасния плевел амброзия, проучване от 2017 г. установи първоначални оценки, че чувствителността към амброзия в Европа ще се удвои до 2041-2060 г., от 33 на 77 милиона души. Друго проучване от 2015 г. заключава, че разпространението на семена от амброзия в подходящи райони повишава концентрациите на полени във въздуха, което може да увеличи честотата и разпространението на алергии към амброзия.

Повече алергии през есента

stadler form blog allergies autumn man dust allergy

Поленът не е единственият алерген, който играе роля през есента. Алергиите към домашен прах са особено силни през есента, когато започва отоплителният сезон и прекарваме повече време на закрито. Когато започне отоплителният сезон, много акари умират и телата им се разлагат. При този процес те отделят значително количество алергени. С нагряващия въздух тези алергени се завъртат обратно във въздуха и могат да навлязат в белите дробове. Алергените на домашния прах могат да причинят алергичен ринит, алергичен конюнктивит, зачервени, сърбящи очи, хрема и кихане.

Тъй като влажността се повишава през есента, мухълът в помещенията също може да се увеличи. Въпреки че плесените могат да бъдат открити в почти всяка среда през цялата година, концентрацията на спори на мухъл във външния въздух е най-висока през лятото и есента. Тези спори могат лесно да проникнат в жилищните помещения и да причинят респираторни проблеми, кашлица и кожни раздразнения при страдащите от алергия.


Какво да правим с алергиите през есента?

Има някои общи съвети за предотвратяване на симптомите на алергия през есента. Жилищните помещения трябва да се проветряват редовно, като най-добрият начин за това е да се проветряват периодично. За да предотвратите разпространението на влага на закрито и мухъл, поддържайте относителната влажност между 40% и 60%. Също така трябва редовно да сменяте спалното си бельо и да го перете на 60 градуса.

stadler form allergies autumn roger little livingroom

Един ефективен начин за облекчаване на симптомите на алергия през есента е използването на пречиствател на въздуха. Тези устройства могат да помогнат за филтрирането на алергени като полени, спори на плесени и акари от въздуха, което намалява тежестта върху страдащите от алергия. Уредите тип Air Washer за изпиране на въздуха са особено препоръчителни и за страдащите от алергии, тъй като те оптимално измиват прашеца от въздуха и осигуряват здравословен вътрешен климат поради допълнителната влажност, особено в сух въздух в помещението. Пречиствателите на въздух с HEPA филтри са особено ефективни при отстраняването на частици. През есента използването на пречистватели или Air Washer в спалните и други често използвани помещения може да помогне за подобряване на качеството на въздуха и подобряване на качеството на живот на страдащите от алергия.

Като цяло есента е красив сезон, но носи и предизвикателства, свързани с алергиите. Въпреки това, като разбират различните алергии, които могат да се появят по това време на годината и използват пречистватели и измиватели на въздуха, страдащите от алергия могат да се насладят на по-добро качество на живот и да се насладят максимално на радостите на есента.

Гледайте следния видеоклип, за да видите работи нашия пречиствател на въздух Roger WiFi.

The New air purifiers by Stadler Form
-10%
Original price was: 859.00 лв..Current price is: 773.10 лв..
 • Площ<66 м²
 • Шум 28~65 dB(A)
 • CADR 465 м³/ч
 • Тип HEPA&Carbon
-11%
Бял
Черен
Original price was: 589.00 лв..Current price is: 524.21 лв..
 • Площ<50 м²
 • Шум 30~57 dB(A)
 • CADR 200 м³/ч
 • Тип Carbon&HPP™
 • Площ<60 м²
 • Овлажняване 400 мл/ч
 • Шум 27~48 dB(A)
 • Тип Air Washer
Бял
Черен
1049.00 лв.
 • Площ<80 м²
 • Овлажняване 550 мл/ч
 • Шум 27~56 dB(A)
 • Тип Air Washer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.