Вентилатор или климатик за охлаждане в горещите дни?

Вентилатор или климатик

Това за което всички копнеем в горещите дни е да се охладим. Всяко лято си задаваме един и същи въпрос: кой наистина е най-добрият начин да се охладим в горещите дни? Един често задаван въпрос е дали вентилатор или климатик е най-добрият вариант. В тази статия разкриваме защо вентилаторът е идеалният спътник в горещите летни дни и какви са предимствата му пред климатика.

Вентилатор или климатик: каква е разликата?

Вентилаторът е устройство, което циркулира въздуха в помещението и така създава охлаждащ ефект. Вентилаторът обикновено се състои от двигател, който задвижва ротор, който от своя страна има остриета за циркулация на въздуха. Вентилаторите засмукват въздух и след това го издухват отново в определена посока. Има различни видове вентилатори като подови и 3D вентилатори.

За разлика от вентилатора, климатикът е устройство, което активно охлажда температурата. Климатикът осигурява изкуствено охлаждане чрез процес, който използва топлия вътрешен въздух. Той се засмуква и охлажда от охлаждаща течност, която се приготвя в устройството, преди да бъде изхвърлена обратно в стаята като по-хладен въздух. Охладеният въздух се вкарва в помещението, докато се достигне желаната температура.

Какво да изберем: Вентилатор или климатик?

Основно предимство на вентилаторите в сравнение с климатиците е тяхната ценова ефективност. Климатиците не само са скъпи за закупуване, но и струват много относно експлоатация и поддръжка. Те консумират значително повече енергия, което ще се отрази на месечната ви сметка за електроенергия. За разлика от тях, вентилаторите са много по-евтини и по-енергийно ефективни, като изискват само малка част от енергията, за да осигурят приятна циркулация на въздуха.

3D вентилатор Simon, например, е изключително ефективен. Максималната му консумация е 24 вата при най-високата му степен, което му позволява да движи обем на вятъра от 45 m3 въздух на час. За сравнение един климатик използва около 20 до 50 пъти повече електроенергия, така че ако искате да спестите пари, вентилаторът е много по-добър вариант.

или климатик

Естествена циркулация на въздуха

Друго предимство на вентилаторите в сравнение с климатиците е, че те са проектирани за естествена циркулация на въздуха. Вентилаторите не охлаждат активно вътрешния въздух, но въздушният поток осигурява чисто освежаване. Това повдига въпроса дали вентилаторът има охлаждащ ефект и ако да, как става това. Вентилаторът всъщност не охлажда въздуха в помещението, но осигурява освежаване. Въздушният поток издухва изолационния слой от кожата ви, което позволява на телесната топлина да се разсейва по-ефективно и потта да се изпарява по-бързо от кожата ви, създавайки охлаждащ ефект.

Климатиците охлаждат въздуха изкуствено и извличат влагата от него. Това може да създаде неприятно сух вътрешен климат, който може да има отрицателно въздействие върху кожата и дихателните пътища. Понякога значителните разлики в температурите между вътрешния и външния въздух също увеличават риска от настинка или летен грип. В случай, че използвате вентилатор няма да бъдете подложени на такъв риск, стига той да не е постоянно насочен към вас.

Гъвкавост и мобилност на вентилатори и климатици

Вентилаторите осигуряват високо ниво на гъвкавост и мобилност. Предлагат се в различни размери и видове. Можете да ги поставите където пожелаете в стаята и да регулирате посоката на вятъра им. Климатиците от друга страна са постоянно инсталирани и могат да охлаждат само ограничена площ. С вентилатор можете да се местите от стая в стая и да вземете свежия бриз със себе си, там където имате най-голяма нужда.

Климатиците са изключително скъпи за инсталиране. Тяхната изходна тръба трябва да бъде изведена навън и за да спре навлизането на още повече топлина, трябва да бъде добре уплътнена – в противен случай климатикът става още по-неиконимичен.

Вентилатори и климатици: колко екологични са?

Не на последно място, трябва да вземете под внимание и екологичното въздействие, когато се наложи да избирате между вентилатор или климатик. Климатиците са известни с това, че консумират много електричество и оказват негативно влияние върху околната среда. Те обикновено служат години наред, но когато става въпрос за изхвърлянето им, трябва да се има предвид, че охлаждащата течност е класифицирана като опасен отпадък и не може да се рециклира.

Следователно вентилаторите са не само по-рентабилни и енергийно ефективни в сравнение с климатиците, но също така насърчават естествената циркулация на въздуха и осигуряват повишена гъвкавост и мобилност.

Ако все още не сте напълно подготвени за горещите летни дни и имате нужда от вентилатор Stadler Form предлага широка гама от вентилатори. Определено ще можете да намерите този, който е най-подходящ за вас.

-20%
New
(1) Original price was: 469.00 лв..Current price is: 375.20 лв..
 • Площ < 40 м²
 • Шум 25~52 dB(A)
 • Мощност 1.7~28 W
 • Тип 3D Air Circulator
-20%
(2) Original price was: 269.00 лв..Current price is: 215.20 лв..
 • Площ < 40 м²
 • Шум 27~57 dB(A)
 • Мощност 1.5~18 W
 • Тип 3D Air Circulator
-20%
(3) Original price was: 439.00 лв..Current price is: 351.20 лв..
 • Площ < 40 м²
 • Шум 42~60 dB(A)
 • Мощност 50 W
 • Тип Настолен
-21%
Бял
Черен
(2) 354.71 лв.449.00 лв.
 • Площ < 40 м²
 • Шум 33~52 dB(A)
 • Мощност 36~60 W
 • Тип 3D Air Circulator

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.