Влажност и здраве: създаване на правилния баланс с подходящия вътрешен климат

stadler-form-blog-humidity-and-health-itchy-eyes

Терминът влажност обикновено се появява само когато има твърде малко или твърде много от нея. Това обаче не е така само в непроветрени офис помещения или в лепкавата топлина на тропическите гори: понякога може да е така и в собствения ви дом. Правилното – или здравословно – ниво на влажност играе ключова роля за нашето благополучие, особено у дома.

Намираме вътрешния си баланс, като практикуваме йога, напрягаме се по време на ежедневната си тренировка, лягаме си рано и не си позволяваме да ядем пица твърде често, а вместо това се храним с богати на хранителни вещества, екологично отгледани плодове и зеленчуци. Всъщност ние правим почти всичко, което можем, за да си осигурим здравословен и устойчив начин на живот. Но само почти: когато се съсредоточим върху балансирано ежедневие и съзнателен подход към околната среда, осигуряването на правилното ниво на влажност се забравя. И това е жалко, особено след като стая, в която влажността е твърде ниска или твърде висока, не само ви кара да се чувствате неудобно, но също така може да бъде вредно за вашето здраве. Да, но какво ниво на влажност е здравословно – и какъв е най-добрия вътрешен климат?

stadler form blog humidity and health itchy eyes

Сух въздух – какво можем да направим по въпроса?

Ако относителната влажност е постоянно под 40%, нивото на влажност се категоризира като ниско, което често се среща през зимата. Ако влажността е твърде ниска, това може да бъде вредно за здравето, например, нашите лигавици не получават необходимата влага. Последствията? Респираторни проблеми и сухота в очите, дразнеща кашлица, сухо гърло, общо усещане за сухота, екзема или конюнктивит. Тези симптоми засягат особено зле хората с алергии, носещите контактни лещи, децата и възрастните хора, особено след като вирусите оцеляват по-дълго в помещения с ниска влажност, което увеличава риска от инфекция. Качеството на съня ви също може да пострада: ако се оплаквате от проблеми с хъркането или се събуждате сутрин с неприятно сухо и драскащо гърло, това обикновено се дължи на прекалено сухия климат в помещението. Решението? Купете си овлажнител. Той ще повиши относителната влажност до здравословно и приемливо ниво от 40% до 60%: ефективен начин не само за подобряване на климата в помещението, както и за психическото и физическото благосъстояние, но и за доброто здраве.

stadler form blog humidity and health forres

Опасност за здравето при прекомерна влажност

Признаците за прекомерна влажност включват замъглени прозорци, задушен въздух и в най-лошия случай повреда на стените и таваните. Ако нивото на относителна влажност е твърде високо (над 60 %), това може да насърчи растежа на вредната плесен в помещението и да осигури идеалната среда за размножаване на патогени като домашни акари. Високото ниво на влажност може да представлява риск за здравето на хората, които вече имат здравословни проблеми, по-специално, тъй като твърде много влага във въздуха на закрито може също да изостри симптомите на алергия и астма. Може да създаде проблеми и от психологическа гледна точка: ако има високо ниво на влажност – в най-лошия случай във връзка с горещо време – тялото е по-малко способно да се справи и това натоварва човешкия организъм, тъй като не е в състояние да губят много топлина. В резултат на това се появява онова познато усещане за отпадналост. Освен това прекалено високата влажност може да затрудни съня ни. Един от начините да се противодейства на тази незадоволителна ситуация, която е потенциално вредна за здравето, е закупуването на обезвлажнител, който ще намали относителната влажност до приемливо здравословно ниво. Това ще повиши нивото ни на физическа енергия и ще ни накара да се почувстваме по-балансирани, както психически, така и психологически.

stadler form blog humidity and health woman relaxes

Какво ниво на влажност е здравословно?

Така че правилното ниво на влажност не само прави живота на закрито по-приятен: идеалният вътрешен климат ще подпомогне имунната ни система, подобрява здравето ни и ни помага да си осигурим спокоен нощен сън. Ефектите върху нашето психическо благополучие също не бива да се подценяват: ние се чувстваме по-добре, по-жизнени и по-способни да се съсредоточим в помещения, където има здравословно ниво на влажност. За да можете редовно да проверявате дали се поддържа идеалната стойност на влажността (между 40 и 60 %), добра идея е да закупите хигрометър. Тези измервателни уреди следят непрекъснато относителната влажност и температура и показват дали вътрешният климат е благоприятен за нашето здраве и благополучие.

Заключение

Следователно, струва си да се създаде благоприятно за здравето ниво на влажност. Точно като хигрометрите, овлажнителите и обезвлажнителите също са покупки, които си заслужават, и могат да направят живота ни не само по-здравословен, но и много по-приятен.

Ако имате въпроси, свързани с вътрешния климат в помещението, моля, свържете се с нас.


(1) 1169.00 лв.
 • Площ 70 м²/175 м³
 • Шум 33~44 dB(A)
 • Тип Компресор
 • Капацитет 20 л/ден
 • Площ<30 м²/75 м³
 • Мощност 800~2000 W
 • Шум 30~50 dB(A)
 • Тип Керамика
 • Площ<25 м²/63 м³
 • Мощност 300~2000 W
 • Шум<50 dB(A)
 • Тип Керамика
(2) 569.00 лв.
 • Площ 40 м²/100 м³
 • Шум 42 dB(A)
 • Тип Компресор
 • Капацитет 10 л/ден

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.