Ефектът на етеричните масла върху тялото

stadler-form-blog-effects-essential-oils-woman-inhales

Ароматерапията и употребата на етерични масла са тема, която днешните тенденционери трудно могат да избегнат. Но какво представляват етеричните масла и как да ги използвате правилно? Отговаряме на тези и други въпроси в статията по-долу.

Какво представляват етеричните масла?

По дефиниция те са летливи смеси, произведени с помощта на различни органични вещества. Те се извличат от растителни (а понякога и синтетични) източници чрез различни процеси. Най-често използваните методи са парна дестилация, екстракция и пресоване на растения или техни части.

Етеричните масла са особено подходящи за използване в козметика и парфюми. В природата маслата служат за защита на растенията срещу паразити и болести или за привличане на полезни насекоми като пчели за опрашване. Освен това се прави разлика между естествено чисти, естествени, идентични с природата и синтетични масла.

stadler form blog effects essential oils

Защо етеричните масла действат?

Поради своята летливост, етеричните масла лесно се абсорбират и разпространяват във въздуха. Етеричните масла се абсорбират най-добре през нашата кожа, лигавици (напр. чрез вдишване) или стомашно-чревния тракт, чрез вдишване, втриване или дори директно поглъщане. Препоръчваме да използвате само чисто натурални или естествени масла за вътрешно приложение (вдишване и директно поглъщане) или за прилагане върху кожата и първо трябва да се консултирате с лекар или фармацевт. Това е така, защото съществува риск за здравето, ако етеричните масла не се използват правилно – особено върху или около бебета и малки деца.

Когато етеричните масла се вдишват, те изпращат сигнал до нашия мозък чрез нервите и активират така наречените „хормони на щастието“ като ендорфини и серотонин. В зависимост от вида на маслото те могат да повдигнат настроението ни, да ни накарат да се отпуснем или да подобрят способността ни за концентрация. Те проникват през кожата дълбоко в тъканта, където могат да облекчат болката или да намалят възпалението по нежен и естествен начин.

stadler form stadler form blog effects essential oils woman

Как действат етеричните масла?

В днешно време има масло, което да задоволи всяка нужда. В света има около 120 етерични масла*, така че изборът е огромен. Кое е най-доброто за вас? Когато става въпрос за настинка, евкалиптът и мащерката са най-добрият избор. Те разхлабват упоритата слуз и ви помагат да дишате лесно отново. Забележка: Използването на тези масла не се препоръчва върху или около бебета и деца и препоръчваме да се консултирате със специалист (лекар или фармацевт) по този въпрос.

Ако търсите релаксация или искате да намалите нивата на стрес, тогава лавандулата е вашият най-добър избор.

Бергамотът е истински подобрител на настроението, заедно с маслата от цитрусови плодове като цяло. Популярните пикири действат ободряващо с плодовата си свежест.

Класическото етерично масло вероятно е ментовото масло, което също се счита за универсално. Има ободряващ ефект и е особено добър за помощ при умора или ако имате затруднения с концентрацията и ще ви даде така необходимия прилив на енергия.

Лайката също е от съществено значение за ароматерапията: нейните противовъзпалителни и болкоуспокояващи ефекти я правят незаменима.

Научете за 10-те най-популярни растения и техните ефекти тук.

stadler form zoe blog difference between humidifier aroma diffuser

Какви възможни употреби има?

Има много различни начини, по които етеричните масла могат да се използват. За дихателните пътища има ароматни дифузори, които разграждат сместа от масло и вода на малки частици и ги разпределят във въздуха. Това позволява етеричното масло да се абсорбира през дихателните пътища, с допълнителен бонус, че в същото време ще превърне цялата стая в ароматен оазис на благополучие.

Същият принцип функционира по подобен начин и в случая на сауна. Във водата се добавят етерични масла, които след това се изпаряват, когато се излеят върху горещите камъни. Топлината отваря порите ви, така че вие абсорбирате етеричното масло през кожата от една страна и вдишвате маслото чрез образуваната пара от друга страна.

Преди хиляди години египтяните и гърците са използвали много етерични масла в козметиката и за лечение. Добавянето им към носещо масло (напр. масло от жожоба или бадем) създава прекрасно масажно масло, което след това се втрива в кожата, за да осигури пълна релаксация. Добавянето на няколко капки масло от розмарин към вашия шампоан или балсам за коса ще ви помогне да отпуснете скалпа и да стимулирате растежа на косата.

Днес етеричните масла се използват все повече и в кухнята, за да направят ястията по-ароматни или дори като терапевтична хранителна добавка под формата на таблетки или чайове. В случай на директно поглъщане, трябва да се уверите, че са в разредена форма, тъй като в чистата си форма етеричните масла могат да причинят нежелани странични ефекти (вижте следващия раздел). И тук първо трябва да се консултирате със специалист (лекар или фармацевт).

Научете повече за нашите ароматни дифузори.

Възможни странични ефекти и ограничения при употреба

Правилно дозирани етеричните масла могат да имат редица положителни ефекти върху нашето здраве и благосъстояние. Препоръчва се обаче повишено внимание, когато става въпрос за дозировка – особено ако маслата се използват върху или около бебета и деца. Категорично не препоръчваме някои масла като мащерка, ментол или евкалипт, например, да се използват върху или около бебета и деца. При други етерични масла, ако дозата е твърде висока, това може да доведе до нежелани странични ефекти. Те могат да се проявят като кожни раздразнения, например, или в по-тежки случаи дори като алергии или астма.

Ако не сте съвсем сигурни как да използвате дадено масло или какво да използвате, препоръчваме ви да се консултирате със специалист (лекар или фармацевт).

Открихте ли вече нашата изключителна гама от натурални смеси от ароматни масла? Намерете новия си любим аромат тук.

Ако имате въпроси, свързани с вътрешен климат или ароматни дифузори, моля, свържете се с нас.

-10%
(1) 14.31 лв.26.01 лв.
  • Recharge
  • Refresh
  • Relax
  • Relief
  • Repel
(2) 19.90 лв.
  • Vanilla
  • Amber
  • Jasmine
  • Bergamot
  • Rosewood

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.