Прахови частици: всичко, което трябва да знаете за тях

Прахови частици: всичко, което трябва да знаете за тях

В гъсто населените градски райони праховите частици са сериозна заплаха, която поставя големи предизвикателства. Ефектите от замърсяването на въздуха се простират отвъд околната среда и пряко влияят върху нашето здраве. В дългосрочен план праховите частици могат да доведат до различни здравословни проблеми. За да се противодейства на замърсяването на въздуха, са необходими преди всичко общите усилия на частния сектор, политиката и гражданското общество. Обясняваме всичко, което трябва да знаете за праховите частици, как можете сами да предприемете действия и какво можете да направите у дома, за да сте сигурни, че вие и вашите близки можете да дишате чист въздух.

Какво представляват праховите частици?

Праховите частици са много малки частици, които се носят във въздуха. Едва ги виждате с невъоръжено око. Те се отделят от автомобилни газове, строителни работи, дим от горивни процеси или готвене.

Праховите частици са сложна смес, състояща се от първични и вторични частици. Първичните частици се генерират директно от процеси на горене, механична абразия от гуми и природни източници, докато вторичните частици се образуват във въздуха от газообразни вещества (например летливи органични съединения, серен диоксид или амоняк).

Размерът на частиците варира, но те са толкова малки, че могат да проникнат дълбоко в дихателните ни пътища, увеличавайки потенциално вредните си ефекти върху здравето ни.

Замърсяване с прахови частици и потенциалните последици за здравето

stadler form blog vredni prahovi chastici

Праховите частици могат да се срещат в различни размери. Когато говорим за прахови частици, се прави основно разграничение между частици PM2.5 и частици PM10. Тези частици получават името си от диаметъра си съответно по-малък от 2.5 и 10 хилядни от милиметъра. За сравнение: дебелината на човешкия косъм е средно от 0.05 до 0.08 mm, а нормалният лист хартия е с дебелина 0.1 mm. Частиците PM2.5 са особено опасни, тъй като могат да проникнат дълбоко в дихателните пътища и белите дробове и дори да навлязат в кръвния поток. За разлика от тях частиците PM10 са по-дразнещи и е по-малко вероятно да проникнат дълбоко в белите дробове.

Продължителното излагане на прахови частици може да доведе до локализирано възпаление в дихателните пътища и да причини сериозни здравословни проблеми, включително кашлица, задух, бронхит, астматични пристъпи, сърдечно-съдови заболявания и дори рак на белия дроб. Поради тези потенциално сериозни последици за нашето благосъстояние и здраве е важно политиците, частният сектор и гражданското общество да предприемат активни стъпки за борба със замърсяването на въздуха.

Праховите частици също са проблем за страдащите от алергия. Излагането на прахови частици може да увеличи симптомите на алергия, особено в случай на сенна хрема и астма. Една възможна причина за това може да е, че праховите частици се прикрепят към прашеца и го правят по-алергенен. Според Швейцарския медицински форум (немски уебсайт) от няколко години е ясно, че има връзка между замърсяването на въздуха, изменението на климата и респираторните алергии.

Международно сравнение на замърсяването на въздуха

В годишния си доклад за 2021 г. СЗО препоръчва ограничение от 5 µg/m³ за частици PM2.5. За съжаление много градове по света превишават многократно тези стойности. България е на незавидното 81 место от всички 134 държави и територии, обхванати в доклада. Само десет държави или територии са останали под този праг през 2023 г.

stadler form blog prahovi chastici

Според последните данни от Световния доклад за качеството на въздуха за 2023 г. градове като Ню Делхи, Дака и Джакарта са сред градовете с най-високи нива на замърсяване на въздуха в света и най-голям брой годишни смъртни случаи като пряк резултат. Всички държави в челната десетка с изключение на една са в азиатския регион. Европейските страни, от друга страна, са подобрили качеството на въздуха, почти без изключение. Само в 6 от 42 държави стойностите са влошени.

Глобални усилия за поддържане на чист въздух

Замърсяването на въздуха е неотложен проблем, който причинява половин милион преждевременни смъртни случаи всяка година само в Европейския регион, главно от заболявания като инсулти, исхемична болест на сърцето, хронична обструктивна белодробна болест и рак на белия дроб. СЗО призовава за увеличаване на съвместните усилия за запазване на чистия въздух и подчертава необходимостта от партньорства, инвестиции и споделена отговорност.

Основните източници на замърсяване на въздуха са разнообразни и варират от емисии от енергийния сектор до емисии от транспорта, промишлени процеси и дейности като готвене и отопление. Необходими са мащабни мерки, които трябва да се прилагат не само на национално, но и на международно ниво.

Декларацията от Будапеща, която беше приета на Седмата министерска конференция по околна среда и здраве, подчертава спешността и необходимостта от мерки за справяне със здравните предизвикателства, свързани със замърсяването на околната среда, загубата на биологично разнообразие и изменението на климата. Той акцентира върху укрепването на управлението, инвестирането в човешки ресурси и насърчаването на знания и инструменти за действие.

Политиците имат на разположение различни мерки и инструменти за борба със замърсяването на въздуха. Глобалните насоки за качеството на въздуха на СЗО предоставят основани на доказателства препоръки за качеството на въздуха и служат като ръководство за политиците да определят стандарти и цели за поддържане на въздуха чист. Мобилизирането на целенасочени междусекторни действия и засиленото трансгранично сътрудничество са от решаващо значение за намаляване на замърсяването на въздуха и защита на здравето.

Усилията за борба с праховите частици изискват сътрудничество между политици, частния сектор и гражданското общество. Вие също можете да предприемете действия, за да помогнете за подобряване на местното качество на въздуха. Има и неща, които можете да направите, за да подобрите качеството на въздуха в дома си и да дишате по-чист въздух там.

Подобрете качеството на въздуха: Какво може да се направи?

stadler form blog izmervane na prahovi chastici

За да намалите замърсяването с прахови частици и да защитите здравето си., може да се предприемат редица мерки.

 • Информирайте се за нивото на замърсяване на въздуха там, където живеете, и наблюдавайте качеството на въздуха във вашия дом. Качеството на въздуха може да се измери с помощта на специални измервателни уреди.
 • Намалете собствения си принос към замърсяването с прахови частици, като използвате обществен транспорт или споделено пътуване, вместо да шофирате собствения си автомобил.
 • Ако не можете или не искате да се справите без собствения си автомобил, карайте го редовно на сервиз.
 • Избягвайте изгарянето на селскостопански и битови отпадъци.
 • Ако е възможно, използвайте възобновяеми енергийни източници, като фотоволтаици на покрива, термопомпи, които извличат топлина от околната среда или отоплителни системи на пелети.
 • Следете собственото си потребление на енергия и използвайте енергийно ефективни уреди.
 • За да подобрите качеството на въздуха в дома си и да дишате чист въздух, можете да инвестирате в мощен въздухопречиствател, който може да филтрира най-малките частици от въздуха и по този начин да има решаващ принос за намаляване на замърсяването с фин прах във вашия апартамент или къща.

Праховите частици са невидима, но сериозна заплаха за нашето здраве. Като сме наясно с източниците и предприемаме мерки за намаляване на замърсяването с прахови частици, можем да защитим здравето си. Използването на мощен въздухопречиствател е ефективно решение за подобряване на качеството на въздуха във вашия дом и създаване на здравословна жизнена среда.

Искате ли да научите повече за пречистването на въздуха? В нашият блог ще намерите полезни съвети и трикове, както и всичко, което трябва да знаете за пречистването на въздуха в затворени помещения.


-10%
Original price was: 859.00 лв..Current price is: 773.10 лв..
 • Площ<66 м²
 • Шум 28~65 dB(A)
 • CADR 465 м³/ч
 • Тип HEPA&Carbon
-11%
Бял
Черен
Original price was: 589.00 лв..Current price is: 524.21 лв..
 • Площ<50 м²
 • Шум 30~57 dB(A)
 • CADR 200 м³/ч
 • Тип Carbon&HPP™
-10%
Бял
Черен
Original price was: 589.00 лв..Current price is: 530.10 лв..
 • Площ<33 м²
 • Шум 28~59 dB(A)
 • CADR 231 м³/ч
 • Тип HEPA&Carbon
 • Площ<104 м²
 • Шум 28~58 dB(A)
 • CADR 736 м³/ч
 • Тип HEPA&Carbon

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.