Какво е хигрометър и защо е полезен?

хигрометър

Хигрометърът е измервателен уред, чиято функция е да отчита относителната влажност в помещението. Но какво е хигрометър и защо ви е необходим? Чрез помощта на хигрометъра можете да контролирате влажността на въздуха в дома или на работното място.

В тази статия ще се опитаме да разясним какво точно представляват хигрометрите, за какво се използват и какви са предимствата им.

ХИГРОМЕТЪР SELINA LITTLE

Какво е хигрометър?

Хигрометърът представлява измервателен сензор и може да бъде закупен самостоятелно за управление на овлажнители и обезвлажнители или вграден в уредите. Устройството измерва и контролира относителната влажност в помещението и има два компонента: измервателен сензор и превключвател за управление на овлажнителя или обезвлажнителя.
Хигрометрите се използват за овлажняване или изсушаване на въздуха. Те също така благоприятстват енергийната ефективност, като гарантират, че овлажнителите и обезвлажнителите работят само докато се постигне желаното ниво на влажност. След постигането на желаните стойности, устройството автоматично изключва уредите.

Предлагат се различни системи за овлажняване. Някои устройства задължително изискват вграждане на хидрометър, а други не. Ултразвуковите овлажнители и изпарители могат да причинят прекомерно овлажняване на помещението. За да се предотврати повреда, мощността на овлажняване на тези устройства трябва да се наблюдава или контролира. От друга страна, изпарителните овлажнители са самоконтролиращи се системи. Те използват толкова влага, колкото е необходима на въздуха при текущата температура. Следователно хигрометрите не са абсолютно необходими в изпарителните овлажнители, тъй като няма риск от прекомерно овлажняване.
Преди да закупите овлажнител или обезвлажнител е нужно е да знаете дали моделът има вграден хигрометър. Ако няма такъв, трябва да помислите за закупуване на отделен хигрометър, за да можете да контролирате овлажняването в помещението. В противен случай помислете дали можете сами да следите влажността и да изключвате уредите ръчно, така че въздухът да не стане прекалено влажен или прекалено сух.

Как работи хигрометърът

Термостатът осигурява оптималната стайна температура, хигрометърът осигурява идеалното ниво на влажност в помещението. Термостатите сравняват измерената стайна температура с предварително зададена температура. Ако температурата се повиши над зададената температура, термостатът изключва отоплението. Ако температурата падне под зададената температура, термостатът отново включва отоплението.
Хората обикновено нямат добро усещане за влажност, но това не се отнася за температурата. Ако домът ни стане по-топъл или по-хладен, обикновено го усещаме в даден момент. Въпреки това въздухът, който е твърде влажен или твърде сух, може да бъде вреден за здравето. Ето защо е важно да се осигури идеално ниво на влажност. Препоръчваме ниво на относителна влажност от 40% до 60% в помещенията.

Идеална влажност с ефективен разход на енергия

Овлажнителите и обезвлажнителите, които са оборудвани с хигрометър, поддържат стаите с оптимално ниво на влажност. Голямото предимство на устройствата с вграден хигрометър е, че не е необходимо сами да контролирате влажността. Можете просто да се насладите на постоянен, здравословен и приятен климат в помещението. Вграденият хигрометър предотвратява прекомерното овлажняване или изсушаването. Тъй като овлажнителите и обезвлажнителите след това се включват само когато наистина имате нужда от тях, вие няма да използвате ненужно количество електричество.

Индивидуални опции за настройка според предпочитанията

Mожете да настроите хигрометърa на предпочитаното от вас ниво на влажност. Поради това повечето от нашите овлажнители Stadler Form и всички наши обезвлажнители идват с интегрирана функция за нивото на влажност. Както споменахме по-горе, изпарителните овлажнители всъщност не се нуждаят от хигрометри. Въпреки това много от нашите клиенти харесват възможността сами да избират нивото на относителна влажност и автоматично изключване при достигане на зададената точка.
Хигрометърът позволява избор на идеалното ниво на влажност. Например, с нашите овлажнители Karl и Karl big можете да изберете ниво на влажност между 40% и 55%. Нашият обезвлажнител Theo също ви позволява да изберете предпочитаната от вас относителна влажност от 40%, 50% или 60%. Нашият овлажнител Eva ви предоставя възможност да изберете ниво на влажност между 30% и75% и е снабден с WiFi. И накрая, нашият овлажнител и пречиствател на въздух 2 в 1 George може да бъде настроен на ниво на влажност от 40%, 45%, 50% или 55%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.