Край на сухия въздух на закрито през зимата

stadler-form-blog-dry-air

Зимата носи със себе си не само студ, но и сух въздух на закрито. Прекалено сухият въздух на закрито не само се чувства неприятно, но може да бъде и вреден за здравето, тъй като ни прави по-податливи на бактерии и вируси. Оптималното ниво на относителна влажност у дома и на работното място е 40% до 60%. През зимата нивото много често е под тези идеални стойности. Но как можете да се борите със сухия въздух през зимата? Прочетете тази статия, за да разберете защо въздухът на закрито често е прекалено сух през зимата, митовете, разпространявани по този въпрос, и какво всъщност можете да направите, за да се борите със сухия въздух.

stadler-form-blog-dry-air


Защо въздухът на закрито е сух през зимата?

Проблемът с прекомерно сухия въздух в помещенията е често срещано явление през студените месеци на годината. Студеният въздух, който влиза отвън, съдържа много малко водни пари. При ниски температури въздухът не е в състояние да абсорбира достатъчно влага: проблем, който е свързан с така нареченото налягане на парите. Молекулите на водата във въздуха се държат заедно от това налягане. Максималното възможно налягане на парите е по-ниско в студен въздух, отколкото в топъл въздух. Ето защо повече водни молекули могат да бъдат абсорбирани, когато въздухът е топъл.

Проблемът с прекомерно сухия въздух през зимата се задълбочава, когато имате включено централно отопление. Когато студеният и вече сух външен въздух се загрее в помещението, вътрешният въздух става още по-сух. Това може да звучи противоречиво в началото. Входящият студен въздух се нагрява изкуствено от централната отоплителна система, което намалява нивото на относителна влажност на въздуха в помещенията. Относителната влажност описва количеството водна пара, което е във въздуха при определена температура по отношение на максималното възможно количество.


Ефектът на етеричните масла върху балансирането на емоциите се дължи на техните химични компоненти, които проникват в лимбичната система на мозъка. Тази система е център за емоции и поведение. Тя регулира настроението, емоциите както и поведението на човека. Когато етерични масла се нанасят върху кожата или се вдишват, те могат да влияят директно върху лимбичната система и да оказват положително влияние на настроението и емоциите.


При температура от 0 °C въздухът отвън може да абсорбира само 4 грама вода на кубичен метър въздух. При стайна температура от 20 °C абсорбционната способност е 20 грама на кубичен метър въздух. Например: дори ако относителната влажност навън е 69% при 0 °C, това съответства на само 18% на закрито при 20 °C. Влажността рязко намалява при повишаване на температурата.


Рисковете, свързани със сухия въздух на закрито

Ако въздухът на закрито остане прекалено сух (относителна влажност под 40%) за дълъг период от време, това може да има забележимо неприятни последици. Сухият въздух сам по себе си няма да ви разболее, но причинява изсушаване на лигавиците в носа и бронхите. В резултат на това те стават чувствителни и по-податливи на бактерии и вируси. Проблемът се задълбочава, тъй като грипните вируси могат да оцелеят по-дълго и да се размножават по-добре в сух въздух. Причината за това е фактът, че във въздуха няма достатъчно водни молекули, които да свържат вирусите и да ги транспортират надолу към земята.

stadler-form-blog-dry-air-rubbing-her-eyes

Прекалено сухият въздух на закрито също може да изсуши кожата, гърлото и очите ви. Може да причини стягане на кожата, възпалено гърло, сърбяща и напукана кожа и парене, червени очи. Други симптоми на прекомерно сух въздух през зимата включват главоболие, неспокоен сън и намалена способност за концентрация.

Възрастните хора, децата, хората с чувствителни лигавици и страдащите от алергии често страдат от въздействието на прекалено сухия въздух в помещенията през зимата. За щастие има начин за ефикасна и ефективна борба с прекалено сухия въздух в помещенията. За съжаление обаче в интернет има и безброй съвети и трикове, които повишават влажността само за кратък период от време, но не ефективно и които понякога са проблем по отношение на хигиената.


Край на митовете за съвети и трикове за борба със сухия въздух в затворени помещения

stadler-form-blog-dry-air-housplants

Стайните растения повишават влажността

Много често срещан съвет за борба със сухия въздух е използването на стайни растения. Твърдението, че растенията повишават влажността е само частично вярно, тъй като те помагат за това само в определени случаи – водата се изпарява от саксиите с растения и листата отделят влага. Тази влага обаче не е достатъчна за създаване и поддържане на идеално ниво на влажност. Не всички растения отделят еднакво количество вода. Има дори растения – като папрати, кактуси и палми – които изобщо не отделят вода, а вместо това вземат влага от въздуха.

Вътрешните фонтани, аквариумите и купите с вода върху радиаторите повишават нивото на влажност

Друг съвет, за който може да продължите да четете или чувате, е, че вътрешните фонтани или аквариуми са добър начин за борба с прекалено сухия въздух в помещенията. Това също е мит: много малко вода се изпарява от вътрешните фонтани и аквариуми и следователно те не водят до устойчиво повишаване на нивото на влажност. Например, средно само 3.5 литра вода на седмица (овлажнител като Oskar може да постигне това за един час) ще се изпарят от аквариум, който побира 54 литра. Ефектът е подобен, когато поставите купа с вода върху радиатор: отново количеството вода, което се изпарява, е твърде малко, за да овлажнява стаята устойчиво.

Допълнителен проблем при използването на тези методи за повишаване на влажността се крие в липсата на хигиена. Вътрешните фонтани, както и купите с вода върху радиаторите, осигуряват идеална среда за размножаване на микроби, бактерии и вируси. Освен това аквариумът изисква много грижи и трябва да се поддържа правилно. Ще трябва да инвестирате много време в хигиена за метод, който само ще овлажнява въздуха ви неефективно.

Съвети, които наистина работят

За да създадете идеален, здравословен вътрешен климат с оптимална влажност през зимата, ще трябва да използвате методи, които са по-ефективни и ефикасни.

Не усилвайте отоплението твърде силно

За да създадете идеален вътрешен климат, трябва да обърнете внимание на стайната температура: ако температурата е твърде висока, това е контрапродуктивно. Поради връзката, описана по-горе, между студения въздух и нивото на влажност, когато се нагрява изкуствено, въздухът ще става все по-сух с повишаването на стайната температура. В нашата статия „Централно отопление или отоплителни уреди – или е по-добре да ви е студено?“ обясняваме как да използваме централното отопление и отоплителните уреди икономично, да намалите температурата с няколко градуса, без да измръзнете.

Извършването на правилната вентилация е от съществено значение

Що се отнася до нормализиране на нивото на влажност в помещението, темата за вентилацията също играе решаваща роля. Правилното проветряване има решаващо влияние върху вътрешния климат, особено през зимата: интензивното проветряване няколко пъти на ден е по-добро от отварянето на всички прозорци.

Когато става въпрос за методите за постигане на нормален климат в помещението през зимата, използването на овлажнител (за предпочитане с вграден хигрометър) е абсолютно необходимо. Овлажнителят гарантира, че влажността постоянно остава в идеалния диапазон. В зависимост от модела, той може да отдели между 25 и 100+ литра вода за една седмица. Ако овлажнителят има вграден хигрометър, той ще се включи автоматично щом влажността падне под избраната зададена стойност и ще се изключи, когато се достигне целевата стойност, като по този начин се гарантира енергийно ефективно овлажняване и стабилна стойност на относителна влажност.

Уредът 3 в 1 (Air Washer) е комбинация от овлажнител и пречиствател на въздуха, която се препоръчва за всеки, който държи на чистия въздух. Ако въздухът в помещението е сух и замърсен, той създава идеален вътрешен климат, като овлажнява и пречиства въздуха едновременно. Независимо дали избирате овлажнител или Air Washer, трябва да сте наясно, че тези устройства също изискват редовна грижа за осигуряване на добра хигиена – както всички продукти, които използват вода.

В интернет има цял куп митове за това как да се борим със сухия въздух в помещенията през зимата. Тези съвети могат да осигурят краткосрочно решение, но за постоянен приятен климат без никакви усилия от ваша страна определено трябва да използвате овлажнител или Air Washer. Заедно с правилната стайна температура и правилната вентилация можете да осигурите идеален, здравословен вътрешен климат за вас и вашите близки през студените месеци от годината. 

New
 • Площ<150 м²
 • Овлажняване 1100 мл/ч
 • Шум 27~60 dB(A)
 • Тип Evaporator
Бял
Черен
(4) 409.00 лв.
 • Площ<80 м²
 • Овлажняване 550 мл/ч
 • Шум 26~34 dB(A)
 • Тип Ultrasonic
Бял
Титан
Черен
(4) 329.00 лв.
 • Площ<50 м²
 • Овлажняване 370 мл/ч
 • Шум 26~39 dB(A)
 • Тип Evaporator
 • Площ<60 м²
 • Овлажняване 400 мл/ч
 • Шум 27~48 dB(A)
 • Тип Air Washer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.