Намалете финия прах в дома си: Съвети и трикове

Прахови частици в дома
stadler form blog prahovi chastici domashen prah

Праховите частици са проблем не само навън, но и в собствения ни дом. Замърсяването с фин прах на закрито често е много по-високо, отколкото навън и може да има отрицателно въздействие върху нашето здраве. Финият прах се натрупва на закрито, той е по-концентриран и не може да излезе. В тази статия описваме какви са източниците на прахови частици във вашия дом, и как можете да намалите замърсяването с прахови частици във въздуха с прости съвети и трикове.

Какво представляват праховите частици?

Праховите частици са най-малките частици във въздуха. Те са невидими с невъоръжено око, тъй като са много малки – повечето имат диаметър по-малък от 2.5 (частици PM2.5) или 10 (частици PM10) хилядни от милиметъра. За сравнение, обикновеният лист хартия е с дебелина 0.1 мм. Опасността от тези частици се крие именно в малкия им размер и защото са невидими за човешкото око. Малките частици могат да проникнат дълбоко в дихателните пътища, директно в белите дробове. В резултат на това те могат да причинят различни здравословни проблеми като бронхит и астма.

В публикация в нашия блог Прахови частици: всичко, което трябва да знаете за тях, ние обясняваме подробно какво представляват праховите частици, опасностите от прекомерното замърсяване с прахови частици и правим международно сравнение на замърсяването на въздуха в световен мащаб.

Източници на прахови частици в дома

Финият прах може да навлезе във въздуха на закрито отвън, но може да се генерира и директно на закрито. Финият прах влиза в домовете ни отвън, например през спукани, лошо изолирани или отворени прозорци. Това е основен проблем, особено по натоварените пътища, тъй като праховите частици се произвеждат например от ауспуси на автомобили, строителни работи или дим от горивни процеси. Ние също така сами внасяме фин прах на закрито, например чрез нашите дрехи, обувки и коса.

Сахарският прах нахлува в Европа, особено през пролетта и есента. Той причинява допълнително увеличаване на замърсяването с фин прах и може да проникне и в закрити помещения. Въпреки че този източник на фин прах е по-малко опасен от частиците от горивните процеси, той все пак може да бъде вреден за страдащите от алергия.

stadler form blog prahovi chastici kuhnya

Вътрешните източници на прахови частици са многобройни. Един от най-честите източници са горивните процеси. Това включва например варене и пържене без абсорбатор. Отделят се малки капчици мазнина, които се разпръскват във въздуха и могат да се утаят като фин прах. Запалването на свещи или използването на камина може също да произведе прахови частици, като частици сажди, които се утаяват във въздуха. Изгарянето на тютюневи изделия като цигари също отделя прахови частици. Повърхностното триене на текстилни тъкани и килими също може да генерира прахови частици, както и работата на електронни устройства като фотокопирни машини или тостери.

Съвети и трикове за намаляване на финия прах в дома

stadler form blog prahovi chastici pochistvane na doma

За щастие, има няколко прости съвета и трикове, които можете да използвате, за да намалите замърсяването с фин прах във вашия дом. Ако редовно проветрявате стаите, почиствате с прахосмукачка, почиствате пода и старателно почиствате мебелите и другите предмети, вече можете да намалите замърсяването с фин прах. Освен това, задължително е да се преобличате след като сте били навън. Следните точки допълнително осигуряват по-добър въздух в помещенията:

 • Не пушете на закрито
 • Избягвайте открит огън и свещи
 • Избягвайте ароматни пръчици, ароматизирани свещи или ароматизирани спрейове
 • Винаги използвайте абсорбатор, когато готвите и пържите – почиствайте го редовно и почиствайте филтрите
 • Използвайте козметични продукти като лак за коса или лак за нокти пестеливо и в добре проветриви помещения
 • Изперете новозакупените дрехи и текстил веднага след покупката
 • Мийте косата и изпирайте дрехите си редовно
 • Уверете се, че влажността е между 40 % и 60 % – в резултат на това фините прахови частици се овлажняват и падат по-бързо на пода

Уреди, които помагат за намаляване на замърсяването с фин прах

stadler form blog allergies v doma roger

В допълнение към тези прости мерки има устройства, които можете да използвате специално за намаляване на замърсяването с фин прах:

 • Прахосмукачка с HEPA или воден филтър: Един от методите за премахване на праха са, разбира се, прахосмукачки. Тук определено трябва да обърнете внимание на качеството на въздушните филтри. Винаги следвайте инструкциите на производителя. Като алтернатива можете да използвате обезвлажнител. С тези уреди прахът и другите частици се свързват директно във водата и не се връщат обратно в околния въздух.
 • Уреди за измерване на качеството на въздуха: За да следите по всяко време замърсяването с прахови частици, има специални измервателни уреди, които измерват замърсяването с прахови частици. Има по-прости устройства, които измерват само прахови частици, но има и устройства, които измерват нивата на CO2 и TVOC, наред с други неща. TVOC е измерване на общата концентрация на всички летливи органични съединения (VOC) във въздуха.
 • Пречиствател на въздуха: Много полезна мярка за филтриране на фини прахови частици от въздуха е инвестирането във висококачествен пречиствател на въздуха. Пречиствателят на въздуха осигурява чист въздух през цялата година, като филтрира бактерии, вируси, полени, прах и други частици от въздуха. Когато купувате пречиствател на въздух, винаги трябва да проверявате качеството на филтъра и спецификациите на производителя. Въздухопречиствателите с HEPA и филтри и активен въглен са сред най-мощните и ефективни пречистватели, тъй като могат да филтрират дори най-малките частици и да премахнат лоши миризми. За оптимална работа обаче трябва редовно да сменяте филтъра. При пречиствателите на въздух Stadler Form качеството на въздуха се измерва с помощта на различни сензори (напр. сензор за газ и частици PM2.5). В нашето продуктово семейство Roger качеството на въздуха се визуализира чрез интегриран дисплей за качеството на въздуха. Roger и Roger big също могат да се управляват чрез приложение, така че да можете да следите качеството на въздуха във вашия дом по всяко време.

Прилагайки няколко прости съвета и използвайки подходящи уреди, можете да направите много за намаляване на замърсяването с финия прах във вашия дом и по този начин да осигурите по-здравословна среда.

Искате ли да научите повече за пречистването на въздуха? На информационната страница в нашия блог ще намерите полезни съвети и трикове, както и всичко, което трябва да знаете за пречистването на въздуха в затворени помещения.


-10%
Original price was: 859.00 лв..Current price is: 773.10 лв..
 • Площ<66 м²
 • Шум 28~65 dB(A)
 • CADR 465 м³/ч
 • Тип HEPA&Carbon
-11%
Бял
Черен
Original price was: 589.00 лв..Current price is: 524.21 лв..
 • Площ<50 м²
 • Шум 30~57 dB(A)
 • CADR 200 м³/ч
 • Тип Carbon&HPP™
-10%
Бял
Черен
Original price was: 589.00 лв..Current price is: 530.10 лв..
 • Площ<33 м²
 • Шум 28~59 dB(A)
 • CADR 231 м³/ч
 • Тип HEPA&Carbon
 • Площ<104 м²
 • Шум 28~58 dB(A)
 • CADR 736 м³/ч
 • Тип HEPA&Carbon

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.