Овлажнители: Терминология

Stadler Form технология на овлажняването Oskar

Всеки, на който му се наложило да се сблъска с темата за влажността и овлажнителите, ще се натъкне на цял набор от различни термини. Какво означават всички те и какво наистина трябва да знам? В тази статия представяме и обясняваме някои от най-важните.

«Овлажняване»

Ако относителната влажност падне под 40%, говорим за сух въздух. Сухият въздух е неприятен и нездравословен. Това означава, че ние трябва да помогнем и да добавим допълнителна влажност на въздуха, т.е. да го овлажним. Можем да простираме мокрото си пране на закрито или да поставяме купи с вода върху радиаторите. Това обаче са само краткосрочни решения. Овлажнителите, които постоянно овлажняват сухия въздух и го поддържат на здравословно и приятно ниво, са много по-ефективни и удобни.

Stadler Form технология на овлажняването Oskar

«Ефективност на овлажняване»

Ефективността на овлажняване показва капацитета, т.е. количеството вода, което овлажнителят може да отдели във въздуха на час. Изчислява се в грамове, милилитри или литри на час.

«Системи за овлажняване»

Не всички овлажнители са еднакви. Функцията може винаги да е една и съща, но техниката, методите и дизайнът се различава.

Вижте нашето видео, обясняващо основните технологии за овлажняване.

Технология на овлажняването

Различаваме следните системи за овлажняване на въздуха:

Изпарители – подобно на чайника, водата се загрява до температурата на кипене, при която започва да се изпарява. Високата температура убива незабавно бактериите, произвеждайки стерилна водна пара, която овлажнява въздуха. Тази система е особено подходяща за хора, страдащи от алергии.

Stadler Form технология на овлажняването изпаряване

Ултразвуков овлажнител – превръща водата в мъгла. Ултразвуковата мембрана запрашава водата на малки капчици и вентилатор ги издухва във въздуха, като така го овлажняват.

Stadler Form технология на овлажняването ултразвук

Изпарителни филтри – работи в съответствие с естествения принцип на изпарение, както подсказва името му. Вентилатор насочва сухия въздух през наситените с вода филтри. В този процес въздухът абсорбира толкова влага, колкото е необходима за текущата температура. Изпарителите са енергийно ефективни и затова са изключително популярни.

Stadler Form технология на овлажняването air washer

Air Washer – комбинация от овлажнител и пречиствател на въздуха. Водата се изпарява и с това устройство, което го прави много енергийно ефективен. Но вместо филтри се използват специално проектирани дискове, които се въртят във тавичка, пълна с вода. Въздухът се засмуква от вентилатор и се насочва през тези дискове. Примесите (частици, полени, прах или косми) се прикрепят към тях и се отмиват във водата. След това чистият и овлажнен въздух се връща обратно в стаята.

Stadler Form технология на овлажняването

Кликнете тук, за да научите повече за за системите за овлажняване.

«Хигрометри»

Без помощни средства често е трудно да се каже дали нивото на влажност е оптимално. Хигрометърът е изключително полезен инструмент за определяне на относителната влажност в помещението. Той измерва влажността и температурата в помещението. Така лесно, само с един поглед, можете да разберете дали вътрешния климат е в нормалните граници.

Все още нямате хигрометър в дома си? Щракнете тук, за да разгледате нашия хигрометър Selina.

Stadler Form технология на овлажняването хигрометри

«Хигростат»

Хигростатът е устройството, което контролира текущата стойност на влажността и управлява уреда така, че влажността да достигне до желаната стойност и да остане на това ниво. Той използва сензор за измерване на влажността. Оставя овлажнителя да работи, докато се достигне желаното ниво на влажност и след това изключва устройството. Ако влажността падне под зададената целева стойност, хигростатът ще включи овлажнителя отново.

«Размер на помещението»

За да можете да изберете правилния овлажнител е важно да знаете колко голямо е помещението, което ще овлажнявате. Площта се изчислява чрез умножаване на дължината на стаята по ширината и след това резултатът се умножи по височината на стаята, за да се получи обемът. Ако стаята не е затворено пространство (напр. чрез врати, водещи към съседни стаи), тази зона трябва да се добави, тъй като влажността се разпределя.

Важно: В случай на нискоенергийни или пасивни къщи, изчисленията се основават на два пъти размера на помещението, тъй като се губи много влажност поради постоянната вентилация.

Stadler Form технология на овлажняването размер на помещениягта

«Вътрешен климат»

Вътрешният климат е основен фактор, когато става дума за благополучие в собствените ви четири стени. Миризми, температурни колебания или течения се улавят много бързо. От друга страна, без помощно средство като хигрометър, промените във влажността се забелязват само за дълъг период от време или физическите симптоми не са свързани с вътрешния климат. Ако въздухът е твърде сух, това може да доведе до редица оплаквания, включително респираторни проблеми, сухи лигавици и нарушения на съня, докато твърде влажният въздух може да насърчи растежа на мухъл в дългосрочен план. Препоръчваме относителна влажност от 40 до 60% за оптимален вътрешен климат.

«Относителна влажност»

Най-известната мерна единица е относителната влажност. Той описва, под формата на процент, дела на водата, която присъства във въздуха при определена температура по отношение на максималното количество, което може да бъде абсорбирано. За използване у дома, това е всичко, което трябва да знаете за това.

Stadler Form технология на овлажняването

«Твърдост на водата»

Твърдостта на водата се отнася до процента минерали (предимно магнезий и калций), присъстващи във водата. Колкото по-висок е процентът, толкова по-твърда е водата. Степента на твърдост се изразява в немска градуси (° dH). Имаме четири диапазона на твърдост: мека (около 4° dH), средно твърда (около 7° dH), твърда (около 14° dH) и много твърда (над 21° dH). Твърдостта на водата има решаващо влияние при избора на типа овлажнител. Докато овлажнители, които работят в съответствие с принципа на изпаряване (например моделите Oskar и Karl), могат да се използват с всякаква твърдост на водата, ние не препоръчваме използването на ултразвуков овлажнител (например моделите Eva и Anton) или изпарител (например Fred) с твърда вода. Минералите, съдържащи се във водата, биха довели до натрупване на варовик в устройството за кратко време, така че вече не може да се гарантира правилната му работа.

Не сте сигурни за качеството или състава на вашата вода у дома? Проверет в сайта на Вашият местен доставчик на питейна вода, където би трябвало да намерите подробна информация за това.

«Системи за омекотяване на вода»

Много битови системи за омекотяване на вода работят в съответствие с принципа на йонообмен – към водата се добавя сол и по този начин се обменя с минерали. Когато използвате ултразвуков овлажнител, съдържащата се във водата сол може да се отложи като бял прах върху мебелите. Солта, подобно на варовика, се натрупва в устройството и трябва да се отстранява редовно.

Деминерализация – премахва не само минералите, които причиняват твърдост, но и всички йони едновременно. Този метод се използва, когато е необходима чиста вода, като напр. дестилирана вода. Водата от такива системи не е подходяща за изпарители и ултразвукови пулверизатори. В този случай препоръчваме или изпарител, или Air Washer.

Вижте нашето видео, в което обясняваме основните четири системи за овлажняване.

Помщо при избора на овлажнител Stadler Form
Бял
Черен
(4) 409.00 лв.
 • Площ<80 м²
 • Овлажняване 550 мл/ч
 • Шум 26~34 dB(A)
 • Тип Ultrasonic
-20%
Бял
Черен
(1) Original price was: 269.00 лв..Current price is: 215.20 лв..
 • Площ<25 м²
 • Овлажняване 160 мл/ч
 • Шум 27~30 dB(A)
 • Тип Ultrasonic
-20%
(2) Original price was: 299.00 лв..Current price is: 239.20 лв..
 • Площ<50 м²
 • Овлажняване 360 мл/ч
 • Шум 27~33 dB(A)
 • Тип Изпарител

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.