Отопление и проветряване през есента

Stadler Form Правилно отопление и проветряване през есента

Есента е преходен сезон, характерен с променящи се климатични условия. Това прави особено важно да следите вътрешната температура и влажност, за да осигурите комфортен и здравословен вътрешен климат. През есента влажността често може да бъде висока, когато навън е дъждовно, но все още топло. Затова правилното проветряване на помещенията е от решаващо значение за оптимален вътрешен климат. Освен това възниква въпросът за правилното отопление през есента.

Есента и вътрешния климат

Stadler Form блог правилно проветрение през есента

През есента вътрешният климат се променя значително. Температурите навън са подложени на големи колебания, дните стават по-къси и природата се подготвя за зимата. Тези промени имат пряко влияние върху вътрешния климат в нашите стаи, апартаменти или къщи.

Възможен страничен ефект през есента е повишената влажност на закрито. Това може да се дължи на увеличените валежи. Ако навън е все още топло през деня или вали много, а в същото време вътрешните помещения все още не са отоплени, влажността може да стане твърде висока. Прекомерната влажност на закрито може да доведе до личен дискомфорт и развитие на мухъл.

Обратното е в късна есен, когато навън вече е студено, а вътре е топло. Тогава влажността вътре пада и често става твърде ниска. Поради променящото се време през есента е особено важно да следите вътрешния климат и да го регулирате, ако е необходимо. Относителната влажност на закрито трябва да бъде между 40% и 60%. При стойности под или над тази, въздухът е твърде сух или твърде влажен. Относителната влажност може лесно да се измери с хигрометър.

Как да проветрявате правилно през есента?

Stadler Form отопление и проветряване

Правилното проветряване през есента е от решаващо значение, за да се възползвате от приятен вътрешен климат и оптимална влажност. Поради променливите климатични условия е необходима гъвкавост при проветряването.

В студено есенно време стаята трябва да се проветрява само 2-3 пъти на ден за кратък период от време. Като правило, колкото по-студено е навън, толкова по-кратко е времето за проветряване. Обикновено са достатъчни около пет минути време за проветряване при всяко отваряне на прозорците.

Когато навън е топло и слънчево, е възможно да се проветрява малко по-дълго време, за да влезе чист въздух.

Стайна температура през есента: кога трябва да включа отоплението?

Stadler Form блог отопление и вентилация на помещенията

Няма ясно правило кога трябва да се включи отоплението. Хората имат различно усещане за студ и затова настройката на отоплението през есента трябва да се основава на индивидуалното усещане на обитателите. Обичайната комфортна температура е в диапазона от 20 до 22 °C, но някои хора харесват малко по-студено или по-топло. Има няколко съвета за създаване и поддържане на приятен и здравословен вътрешен климат през есента и за отопление по енергийно и рентабилен начин.

През есента температурите могат бързо да се променят между топло и студено. Можете да се възползвате от слънчевите дни и да се погрижите слънцето да огрява стаите и да ги затопля. В помещения с пряка слънчева светлина вратите на стаята трябва да се оставят отворени, за да може топлината да се разпространява. През нощта прозорците, щорите трябва да бъдат затворени и завесите дръпнати, за да се сведат до минимум загубите на топлина.

Ако отоплението все още не работят, трябва да се внимава температурата в помещението да не пада под 15 °C. Както бе споменато по-горе, слънчевата радиация може да се използва за тази цел. Хладните стайни температури за по-дълъг период от време – като постоянно твърде влажен въздух – благоприятстват развитието на мухъл. Това е свързано с факта, че топлият въздух може да абсорбира повече влага от студения. При ниски стайни температури влагата вече не може да се свързва от въздуха и се отлага в най-студените места в помещението. Тогава там може да се развие плесен.

Ако отоплението вече е включено, трябва да се внимава радиаторите да не са покрити с предмети, за да може топлината свободно да циркулира. В противен случай се предотвратява равномерно топлинно излъчване, което може да доведе до по-високи разходи за отопление. Винаги трябва да има няколко сантиметра разстояние между стените и мебелите или предметите, за да може топлият въздух да достига и тук и да не се образува мухъл.

Уреди за вътрешен климат през есента

Stadler form sam вентилаторна печка

Поради променящите се климатични условия през есента, различни устройства могат да помогнат за създаването на приятен вътрешен климат.

Използването на хигрометър за наблюдение на влажността на въздуха позволява да се регулира поведението на проветряване според относителната влажност в помещението. Идеалната относителна влажност на закрито е между 40% и 60%.

Когато нивата на влажност на закрито станат твърде високи поради валежи и все още високи температури, обезвлажнителите (влагоуловителите) могат да помогнат за намаляване и поддържане на влажността на оптимално ниво. Към края на есента вече може да е много студено и следователно въздухът да е твърде сух. Овлажнителите помагат за повишаване на влажността на въздуха.

Когато навън е студено, но парното още не работи, предлаганите от нас отоплителни уреди са практично решение за затопляне на отделни помещения.

Като цяло вътрешният климат през есента е предизвикателство. Въпреки това, с правилните знания и мерки, можете да гарантирате, че вашият дом ще остане уютно и здравословно място през този сезон.

New
(1) 279.00 лв.
 • Площ<30 м²/75 м³
 • WiFi контрол
 • Мощност 700~2000 W
 • Шум<52 dB(A)
 • Тип Керамика
New
(1) 499.00 лв.
 • Площ<100 м²
 • Овлажняване 690 мл/ч
 • Шум 27~59 dB(A)
 • Тип Evaporator
Бял
Черен
(4) 409.00 лв.
 • Площ<80 м²
 • Овлажняване 550 мл/ч
 • Шум 26~34 dB(A)
 • Тип Ultrasonic
(2) 569.00 лв.
 • Площ 40 м²/100 м³
 • Шум 42 dB(A)
 • Тип Компресор
 • Капацитет 10 л/ден

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.