Алергия? Какво трябва да знаят страдащите от алергия

Пречистватели на въздух и поленовите алергии

Страдащите от алергии трябва да се примиряват с много неудобства. В крайна сметка непрекъснатото избягване на цветен прашец и други алергени е почти невъзможна задача. Докато гледката на цъфтящи цветя и треви дава повод за радост на някои от нас, за всеки с поленова алергия пролетта и лятото не са повод за радост и усмивка. Сенната хрема е най-разпространената алергия – следвана от алергиите към домашен прах и животински косми. Всички обаче имат едно общо нещо: опасността идва от въздуха.

Какво представлява алергията?

Хрема, постоянно кихане, кожни обриви, кашлица и сърбящи подути очи, придружени от постоянно усещане за задух: това са симптоми, които са част от ежедневието на много от нас – особено по време на поленовия сезон. През последните години алергиите са сред най-разпространените заболявания и всъщност не са нищо повече от свръхчувствителна физическа реакция към безвредни вещества от околната среда.

Веществата, които предизвикват алергии, например цветен прашец, домашни акари, животни, храни или лекарства, наричаме алергени. Ако попаднат в тялото, през кожата или в резултат на поглъщане или вдишване, тялото ни реагира. Именно тази свръхреакция на организма води до типичните алергични симптоми. Статистиката сочи, че около една четвърт от населението страда от една или повече алергии – и броят им нараства.

Прашецът се носи във въздуха – практически през цялата година

Един от най-често срещаните видове алергия е алергията към цветен прашец – известна още като «сезонен алергичен ринит». Хората, засегнати от това, реагират на един или повече видове цветен прашец, произвеждан от растенията. Освен прашец от треви и зърнени култури, рано цъфтящите дървета и някои билки също могат да предизвикат алергични реакции.

Въпреки че само около 20 от приблизително 3500 растения в България са от значение за страдащите от поленова алергия, цветето на едно стръкче трева съдържа около четири милиона зърна цветен прашец. Особено неприятно е, че сезонът на проблемната сенна хрема става все по-дълъг. Това е така, защото колкото по-рано през годината температурите започват да се покачват, толкова по-рано прашецът започва да лети във въздуха. Първите зрънца прашец от ранно цъфтящи дървета започват да се разнасят още в края на месец януари. Тревите цъфтят през лятото и прашецът от тях може да продължи да причинява алергична реакция чак до края на есента.

Така че, за страдащите от сенна хрема е особено важно да знаят точно кога „техния“ прашец лети във въздуха.

stadler form blog allergy and tree pollen

Алергените във въздуха

Както на закрито, така и на открито: много от алергените, които се носят във въздуха, се намират предимно на закрито. Те идват от малки акари от домашен прах, от нашите любими домашни любимци и от спори на плесени. Докато появата на полени е поне ограничена до периода на цъфтеж на съответните растения, алергени на закрито присъстват повече или по-малко през цялата година. Освен сенната хрема, алергията към домашен прах е един от най-често срещаните видове алергия, от който страдат приблизително 5 процента от хората. Втората най-честа причина за алергия в домовете са животинските косми, например от котки, кучета, морски свинчета и коне, като по-специално котките причиняват много висок риск от алергия.

Симптоми на алергията

Симптомите при алергия могат да се различават в зависимост от това как алергените влизат в тялото. В случай на полени, животински косми или акари, те навлизат през дихателните пътища, а понякога и през лигавиците на носа и очите. Предразположеността към развитие на този вид алергия често се определя от нашите гени. В допълнение към наследствения риск, има и външни фактори на влияние, които могат да наклонят всяка такава алергична предразположеност през ръба, което води до прекомерно образуване на определени антитела. Резултатът: типични симптоми, вариращи от хрема и кихане, дращене в гърлото, кашлица, кожни обриви, сърбящи подути очи и дори астма.

stadler form blog indoor allergy

Полените на закрито

Да се скриете у дома по време на поленовия сезон също не е решение – полени има и на закрито. Независимо дали в собствения ви дом или в офиса, прашецът може да проникне през пролуки в прозорците и вратите, може да бъде разпространен от вентилационните системи или внесен върху дрехите. Веднъж попаднали вътре, те се закрепват към повърхности като възглавници, завеси и мебели. Алергените са толкова малки, че полепват по праховите частици и след това се разпространяват из къщата или офиса. Като обикновен домашен прах алергените попадат върху спалното бельо, дивана или пода, разбъркват се и навлизат във въздуха на закрито под формата на малки суспендирани частици, като в крайна сметка попадат в дихателните ни пътища.

Какво можете да направите, за да предотвратите появата на алергени във въздуха на закрито?

Въпреки че симптомите на сенна хрема, алергия към прах или алергия към прахови акари могат да бъдат лекувани с медикаменти, те също могат да бъдат ефективно облекчени чрез превантивни мерки като пречиствател на въздуха. По този начин алергичните симптоми могат да бъдат значително намалени доста лесно в много ситуации и без никакви странични ефекти. Ако знаете какъв тип алергия имате, най-разумното нещо, което трябва да направите, е да избягвате доколкото е възможно контакт с веществата, към които сте алергични.

Можете да научите повече за поленовите алергии и здравословния въздух за страдащите от алергии в нашия блог.


-10%
Original price was: 859.00 лв..Current price is: 773.10 лв..
 • Площ<66 м²
 • Шум 28~65 dB(A)
 • CADR 465 м³/ч
 • Тип HEPA&Carbon
-11%
Бял
Черен
Original price was: 589.00 лв..Current price is: 524.21 лв..
 • Площ<50 м²
 • Шум 30~57 dB(A)
 • CADR 200 м³/ч
 • Тип Carbon&HPP™
-10%
Бял
Черен
Original price was: 589.00 лв..Current price is: 530.10 лв..
 • Площ<33 м²
 • Шум 28~59 dB(A)
 • CADR 231 м³/ч
 • Тип HEPA&Carbon
 • Площ<104 м²
 • Шум 28~58 dB(A)
 • CADR 736 м³/ч
 • Тип HEPA&Carbon

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.