Стреса и ароматерапията: кои аромати помагат в борбата със стреса

stadler form bg blog stress reduction aromatherapy
stadler form bg blog stress reduction aromatherapy and forest walk

За повечето от нас темата не е нова и са запознати със стреса в ежедневието. Той се прояваве в различни форми и понякога прави живота ни труден, и дори ни разболява. Но има съвсем прости метод, които могат да помогнат да се отървете от него. Например само няколко дълбоки вдишвания от правилното етерично масло могат да осигурят известна релаксация. Тук можете да научите повече за темата, ефектите от негативния стрес върху нашето здраве и кои прости методи могат да помогнат за намаляване на стреса – дори и на работното място.

Какво е стрес и защо намаляването на стреса е толкова важно?

Световната здравна организация (СЗО) дефинира стреса по следния начин: “Стресът може да се дефинира като състояние на безпокойство или психическо напрежение, причинено от трудна ситуация. Стресът е естествена човешка реакция, която ни подтиква да се справяме с предизвикателствата и заплахите в живота си. Всеки изпитва стрес до известна степен. Начинът, по който реагираме на стрес обаче, прави голяма разлика в цялостното ни състояние”.

Не всеки стрес обаче е еднакъв: класифицират се на две категории – estress и distress. Eustress се определя като положителен стрес, който възниква при голяма радост и положително вълнение. Тази форма на стрес ни дава добро чувство, зарежда ни с енергия и ни вдъхновява. Ние не възприемаме този стрес като обезпокоителен или лош. За разлика от него има негативен стрес, известен още като distress. Този вид стрес е причинен от прекомерен натиск, притеснения, трудности и безпокойство. Ако този стрес продължава или дори стане хроничен, той може сериозно да застраши здравето ни.

Ако нивото на негативният стрес не се намали, той ни разболява. Това има далечни последици и не само за отделните хора. Според индекса, определящ стреса на работното място за 2022 г (Job Stress Index), около 1/3 от заетите лица са под стрес. Последствията от постоянния стрес включват изтощение, синдром на прегаряне (burnout syndrome) и депресия (depression). Произтичащите от това разходи за здравеопазване и отсъствието от работа сред служителите натоварват тежко икономиката. „Job-Stress-Index“ оценява щетите върху икономицеския потенциал на милиарди долари годишно. 

Прости методи за намаляване на стреса

stadler form bg blog stress reduction aromatherapy man and bike

Често не е нужно много, за да се противодейства на острото чувство на негативен стрес. Дори една кратка разходка сред природата може да направи чудеса. Движението – за предпочитане на чист въздух – помага за успокояване на нервната система. Дори най-простите дихателни техники могат да осигурят релаксация. Има много примери за влиянието на дихателните техники за намаляване на стреса. Спокойният сън, балансираната диета, намаляването на темпото на ежедневието и определянето на ясни приоритети също са ефективни инструменти.

Медитацията и когнитивната преоценка не са лесни в началото, но са ефективни. Последното е стратегия за регулиране на емоциите. Това включва съзнателна промяна на начина, по който мислите за нещо. По този начин една отрицателна емоция може да се промени в положителна чрез нова перспектива. Това може да сведе до минимум и дори да премахне стреса.

Има и пасивни методи, като ароматерапия срещу стрес, които също са ефективни.

stadler form bg blog stress reduction aromatherapy lavender

Намаляване на стреса с ароматерапия

Още древните гърци и египтяни са били запознати с ефектите от ароматерапията. Можете да прочетете повече за това в нашия блога в статията „Историята на ароматерапията“. Всичко опира до избора на правилното етерично масло. Всяка есенция има свой собствен ефект, така че етеричните масла могат да осигурят целенасочена помощ срещу стреса. По-специално лавандулата осигурява спокойствие и релаксация. Но флорални аромати като жасмин, роза или цитрусови аромати като бергамот и мандарина също са идеални за естествено намаляване на стреса. Например етеричното масло Relax от Stadler Form, което ухае на лавандула и цитрус.

Ароматите могат да се използват по различни начини за борба със стреса – винаги се приема, че избраното масло е подходящо за предназначението. За ароматерапия етеричното масло срещу стрес може да се нанася върху кожата, да се вдишва или дори да се приема с храни или напитки. Чрез масаж, вана, парна баня или добра храна етеричното масло срещу стрес се усвоява и разгръща ефекта си върху тялото и ума. Използването на етерични масла срещу стрес винаги трябва да се извършва след консултация с лекар или фармацевт.

Най-лесният и най-ефективен начин е да разпръснете аромата на етерично масло в стаята с помощта на арома дифузер. Ароматът се освобождава в стаята като фина мъгла. След това се абсорбира от тялото чрез въздуха в помещението. Арома дифузорите са популярно средство за използване на ароматерапия. Този метод за намаляване на стреса е подходящ като бързо лекарство, но и като превантивна мярка, например на работното място, където стресът често възниква.

stadler form bg blog stress reduction aromatherapy relaxed woman

Намаляване на стреса на работното място

Разбира се, ароматерапията не е подходяща за всяко работно място. Но в повечето офиси използването на арома дифузер с етерично масло е идеален начин за намаляване на стреса. Етерично масло като бергамот има не само успокояващ ефект, но също така осигурява приятен аромат и подобрява концентрацията, което повишава и продуктивността. Благодарение на баланса стресът може дори да бъде напълно избегнат.

Но бъдете внимателни: това, което радва един човек, подлудява друг. Особено важно е предварително да се уточни с другите служители дали това е добре за всички, особено в споделени работни пространства. Трябва също така да изберете антистрес етерично масло, подходящо за всеки. Ароматите и интензивността са много индивидуални усещания, които трябва да се вземат предвид.

Важна забележка: Споменатите по-горе методи могат да помогнат за намаляване на негативния стрес. Те също могат да бъдат полезни за избягване на стреса. Ако обаче стресът ви продължи дълго време, чувствате се уморени и изтощени или изпитвате други симптоми, горещо ви съветваме да потърсите професионална медицинска помощ.

Ако имате въпроси, свързани с подобряване на климата в помещенията, моля, свържете се с нас.

-15%
(1) Original price was: 19.90 лв..Current price is: 16.92 лв..
 • Recharge
 • Refresh
 • Relax
 • Relief
 • Repel
 • Lavender
 • Lemon
New
(2) 159.00 лв.
 • Батерия < 7 ч
 • Шум < 26 dB(A)
 • USB захранване
 • Тип Ultrasonic
-15%
New
(3) Original price was: 199.00 лв..Current price is: 169.15 лв..
 • Шум < 26 dB(A)
 • Батерия < 11 ч
 • USB захранване
 • Тип Ultrasonic
Бял
Черен
(2) 95.90 лв.
 • Площ < 50 м²
 • Шум < 26 dB(A)
 • Батерия < 7 ч
 • Тип Ultrasonic

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.