10 съвета срещу комари: Какво наистина помага?

10 съвета против комари и насекоми

Лятото наближава, дните стават по-дълги и температурите се покачват. Но с по-топлите месеци идва завръщането на един досаден страничен ефект: комарите. Тези малки насекоми могат да развалят уютните летни вечери и също могат да причинят дискомфорт в собственя ви дом. Вижте в тази статия какво особено привлича комарите и какви съвети има за предпазване от нежеланите насекоми.

stadler form blog 10 saveta protiv nasekomi

Какво привлича комарите?

Кой не го е изпитвал: уютна лятна вечер на балкона, изведнъж имате досадно бръмчене в ухото и спокойствието изчезва. Още по-лоши са неприятните насекоми в дома и особено в спалнята, където могат да развалят съня. Но откъде идват тези неприятни насекоми и какво ги привлича?

Комарите са едни от най-разпространените насекоми в света и могат да бъдат намерени в почти навсякъде. Те са особено изобилни във влажни и топли райони, където условията са идеални за тяхното размножаване. Поради глобалното затопляне, все по-меките зими и дъждовните лета, комарите също се увеличиха неимоверно по нашите географски ширини и се превръщат във все по-голямо неудобство. Неприятните дребни създания, които са местни за нашия регион, като цяло са безобидни и предизвикват неприятен сърбеж само при ухапване.

stadler form blog 10 saveta protiv komari i nasecomi

Комарите се привличат от различни фактори, включително топлина, влага и определени миризми. Противно на общоприетото схващане, те не са привлечени от светлина, тъй като комарите не виждат много добре. Когато женските комари (само те хапят) търсят храна, те се ориентират по миризмата на пот, парфюм и различни аромати. Според проучване хората, които отделят карбоксилни киселини като маслена киселина или млечна киселина, са най-привлекателни за комарите. Досадните насекоми обаче са привлечени и от въглеродния диоксид, който отделяме, когато дишаме и през кожата си. Фактът, че някои хора биват ужилвани по-често от други, може да се обясни с изпаряването на различни продукти от разлагането и различните количества издишан въглероден диоксид.

Ако сте от хората, които често са хапани, трябва да прочетете внимателно следващите съвети, за да се предпазите от тези неприятни насекоми. Не трябва да убивате комарите, тъй като те изпълняват важни функции за нашата екосистема и служат като важен източник на храна за много други животни.

5 съвета срещу комари в градината или на балкона

stadler form blog 10 saveta protiv komari vav voda
 • Премахнете застоялата вода: За да се размножават, комарите се нуждаят от застояла вода, където снасят ларвите си. Затова проверявайте редовно вашите градински инструменти и саксии за натрупвания на вода и ги почиствайте навреме, за да елиминирате потенциалните места за размножаване.
 • Носете светли дрехи: известно е, че комарите обичат тъмните цветове. Така че за предпочитане носете светли дрехи от по-дебели тъкани, през които комарите не могат да хапят. Широките дрехи също са предимство. Те също така затрудняват ухапването на комарите.
 • Засадете правилните растения: Босилек, домат, лавандула, маточина и лимонена трева са сред растенията, които малките същества никак не харесват. Засадете малко на балкона си или близо до къта за сядане в градината и ще държите по естествен начин комарите далеч.
 • Инсталирайте мрежи против комари: За да запазите двора или балкона си без комари, можете да използвате мрежи против комари. Те осигуряват физическа защита от досадните насекоми и ви позволяват да се наслаждавате на чист въздух, без опасност от ухапвания.
 • Използвайте етерични масла: Комарите изобщо не харесват определени аромати. Използвайте етерични масла с цитронела, гераниол или линалол срещу комарите. Можете да разберете кои точно масла са ефективни срещу комари и защо в публикацията в нашия блог „Кои етерични масла могат да осигурят естествена защита срещу комари?“. Можете лесно да разпръснете етерични масла на балкона или в градината с помощта на арома дифузер или друг ароматизатор. Арома дифузьора трябва да има поне клас IP44 сертификат за употреба на открито. В допълнение към естествените аромати, можете да закупите и спрейове против насекоми с репелент. Има и текстил и ленти за китки, които са специално импрегнирани за отблъскване на комарите.

5 съвета срещу комари в дома

stadler form blog 10 saveta protiv nasekomi citronela
 • Инсталирайте комарници: Комарниците на прозорците и вратите са ефективен начин да предотвратите навлизането на комари във вашия апартамент или къща. Не забравяйте редовно да проверявате дали мрежите им са здрави и дали нямат пробиви.
 • Използвайте вентилатор: Въздушният поток от вентилатора премахва потта от кожата ни и по този начин държи комарите далеч. Ако вентилаторът е сертифициран за употреба на открито, можете също да го поставите в градината или на балкона, за да отблъсква комарите навън.
 • Поддържайте дома си хладен и сух: Комарите предпочитат топла и влажна среда. Като поддържате дома си хладен и сух, го правите непривлекателен за комарите.
 • Избягвайте силно ароматизирани продукти: Комарите са привлечени от определени аромати (например аромат на теменужки или ананас), така че трябва да избягвате силно ароматизирани продукти като парфюм, изкуствени ароматизирани свещи или синтетични спрейове за помещения. Вместо това можете да разчитате на естествени източници на аромати като етерични масла от лимонова трева, лавандула или мента. Ако използвате етерични масла в спалнята, имате две предимства: държите комарите далеч и в зависимост от етеричното масло осигурявате и успокояващ ефект за спокоен сън и по-малко стрес. Въпреки това винаги се препоръчва повишено внимание при използване на етерични масла, особено ако има малки деца. Поради това е препоръчително да се консултирате с медицински специалист или фармацевт относно употребата на етерични масла в присъствието на малки деца.
 • Вечерен душ: Тъй като комарите са привлечени главно от потта, препоръчително е да вземете душ вечер, точно преди лягане. Вземането на душ също прави миризмата на вашето собствено тяло, която също може да привлече комари, по-малко интензивна за известно време. Но бъдете внимателни: използвайте правилния продукт за душ и тук. Не трябва да се използват аромати, които привличат комари.

Прилагайки тези лесни съвети, можете да се предпазите от досадните насекоми и нищо няма да попречи на една уютна лятна вечер или спокоен сън. Забавлявайте се да ги изпробвате и ето ви едно лято без комари.

Искате ли да научите повече за това как работи ароматерапията и как може да ви помогне да се почувствате по-добре и да подобрите настроението си? В нашият блог ще намерите полезни съвети и трикове как да се справите с комарите.


-22%
(1) 14.31 лв.22.54 лв.
 • Recharge
 • Refresh
 • Relax
 • Relief
 • Repel
New
 • 100% натурални съставки
 • Състав евкалипт и цитронела
 • За употреба на открито
 • Репелент срещу насекоми
 • Действа стимулиращо и освежаващо
-20%
(3) Original price was: 439.00 лв..Current price is: 351.20 лв..
 • Площ < 40 м²
 • Шум 42~60 dB(A)
 • Мощност 50 W
 • Тип Настолен
New
 • Спестявате 15.90 лв
 • Шум < 26 dB(A)
 • Батерия < 7 ч
 • USB захранване
 • Тип Ultrasonic

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.