Етеричните масла и емоциите

етеричните масла

Етеричните масла са известни с положителното си въздействие и благотворните ефекти върху нашето физическо и емоционално благополучие. Ароматерапията и етеричните масла се използват от векове, особено в алтернативната медицина. През последните години тя също намери своето място в западната медицина. Използването на етерични масла за въздействие върху емоциите е актуална област на изследване. Редица научни изследвания са показали, че използването на етерични масла може да бъде полезно при депресивни състояния, тревожност и други емоционални разстройства.


Въздействието на етеричните масла


Етеричните масла се използват в различни култури в продължение на векове за подобряване на благополучието и лечение на различни заболявания. Тези масла се извличат от различни растения и могат да бъдат използвани за широк спектър терапевтични приложения, като подобряване на съня, облекчаване на болката и повишаване на концентрацията и настроението.


Едно от важните приложения на ароматерапията е балансирането на емоциите. Емоциите са важна част от нашия живот, но също така могат да доведат до психологически разстройства като депресия и тревожност. Ароматерапията може да помогне за балансирането на емоциите и следователно да подобри психологичното благополучие. Например, изследване от 2006 г. проведено с участието на студенти показва, че използването на масло от лавандула може да помогне за намаляване на депресията и безсънието (1).


Ефектът на етеричните масла върху балансирането на емоциите се дължи на техните химични компоненти, които проникват в лимбичната система на мозъка. Тази система е център за емоции и поведение. Тя регулира настроението, емоциите както и поведението на човека. Когато етерични масла се нанасят върху кожата или се вдишват, те могат да влияят директно върху лимбичната система и да оказват положително влияние на настроението и емоциите.


Съществуват изследвания за приложението на ароматерапия, които доказват ефективността на етеричните масла за подобряване на настроението и облекчаване на симптомите при пациенти с емоционални проблеми. Въпреки това съществуват и изследвания, които не дават значими резултати. Както и в много други области на изследванията, и тук е необходимо допълнително научно изследване, за да се определят точните механизми на действие и оптималните методи на приложение.
Ароматерапията сама по себе си не е ефективно лечение на сериозни психологични разстройства като депресия и тревожност. Въпреки това тя може да допълва ефективно стандартните терапии, макар че в такива случаи ароматерапията трябва да се използва само след препоръка от специалист.

Дори при използване на натурални етерични масла, винаги следва да бъдете внимателни по време на употреба. Растителните есенции могат да бъдат вредни, ако се използват неправилно или в грешна концентрация. Лекарите и фармацевтите могат да предоставят експертни съвети по този въпрос.


Ароматерапия срещу депресия


Депресията е често срещано и сериозно психологическо разстройство, свързано със симптоми като чувство на отчаяние и тъга. Съществуват научни резултати, които указват, че ароматерапията може да бъде ефективно допълнение към стандартната терапия.
Преглед от 2017 г. проучва ефективността на ароматерапията като метод за лечение на симптоми на депресия. Изследователите намерили общо 12 изследвания, които отговарят на техните критерии за включване. Те установили, че общо седем от дванадесет изследвания показват подобрение на симптомите на депресия. Също така се установява, че ароматерапевтичните масажи са по-ефективни от ароматерапията чрез вдишване (2).


Друго изследване от 2009 г. също проучва ефективността на ароматерапията за хора със симптоми на депресия. В това изследване бяха анализирани общо шест индивидуални изследвания, базирани на ароматерапевтични масажи. Изследователите намерили смесени резултати и заключили, че ароматерапията може да се използва като допълнителна и алтернативна терапия за пациенти с депресия (3).


Трето изследване от 2016 г. изследва ефекта от вдишването на аромата на лавандула върху стреса, тревожността и депресията при жени след раждане. Резултатите показват, че жените, които са вдишвали аромата на лавандула, проявявали значително по-ниски нива на стрес, тревожност и депресия в сравнение с жените от контролната група (4).
Съществуват множество други изследвания, които показват подобни резултати. Въпреки че тези резултати са много обещаващи, важно е да се отбележи, че се изисква допълнително изследване, за да се потвърди ефективността на ароматерапията като метод за лечение на депресията.


Етерични масла против тревожност


Тревожността е психологически проблем, характеризиран с вътрешно напрежение, безпокойство и физически симптоми като обилно потене и треперене. И тук има научни доказателства, че ароматерапията може да помогне за облекчаване на тревожността.


Изследване от 2016 г. проучва ефекта на вдишването на розова вода върху тревожността при пациенти с хемодиализа. В това изследване една група вдишвала розова вода в продължение на четири седмици. Резултатите показали, че вдишването на розова вода значително намалява тревожността в сравнение с контролната група (5).


Преглед от 2013 г. проучва ефективността на масло от лавандула като терапия за тревожни разстройства. Изследователите посочват, че при 221 пациента, страдащи от тревожни състояния, ефектът на лавандулата в намаляване на тревожността е бил по-добър от този на плацебо. Лавандулата също така подобрява съпътстващите симптоми като безпокойство, нарушения на съня и имала положително влияние върху общото благополучие и качеството на живот (6).


Още един анализ от 2021 г. проучва ефективността на лавандулата като терапия против тревожност и депресии. Резултатите показват, че ароматерапията с лавандула има значително влияние в намаляването на тревожността и депресията (7).


Такива анализи подкрепят резултатите от индивидуални изследвания и показват, че ароматерапията може да бъде едно отлично допълнение на терапията за намаляване на тревожността. Въпреки това се изисква допълнително научно изследване, за да се потвърдят точните механизми на действие.

етеричните масла


Ароматерапия при нарушения на съня

Ароматерапията се използва често за подпомагане на съня и лечение на нарушенията на съня. Има ясни доказателства, че етеричните масла могат да помогнат при тези състояния.
През 2018 г., Лиляхей и колеги изследвали ефекта на масло от лавандула върху нарушения на съня. Участниците, които вдишвали масло от лавандула, имали значително по-добро качество на съня в сравнение с контролната група (8).

Анализ от 2021 г. проучва ефектите на ароматерапията върху качеството на съня, базирайки се на 16 индивидуални изследвания, които отговарят на критериите на изследователите за включване и изключване. Резултатите показват, че ароматерапията има значителен ефект в подобряването на качеството на съня. Анализ показа, че има очевиден терапевтичен ефект в групата с вдишване. Това може да се дължи на факта, че броят на изследванията, в които се използва масаж в анализа, е била твърде малка (9).

Допълнителни анализи от 2022 г. изследват ефективността на ароматерапията върху качеството на съня при хора болни от рак. Резултатите показват, че ароматерапията значително подобрява качеството на съня при пациенти с рак. Ароматерапията с масло от лавандула се оказва най-ефективна (10).

Ароматерапията е чудесен метод за лечение на нарушения на съня. В различни изследвания, особено маслото от лавандула, се доказва, че е ефективно, но и маслата от розово дърво, бергамот и иланг-иланг също могат да са много ефективни. Въпреки това, те следва да се използват само след препоръка на специалист.

етеричните масла


Ароматерапия в психиатрията

Днес ароматерапия се предлага като допълнителна терапия в някои психиатрични заведения по света. Тази услуга е предназначена за пациенти, които търсят ефективен и лесен начин за допълване на различни видове терапии.

Ароматерапията представлява един чудесен начин за допълнение на стандартната терапия при емоционални разстройства и може да оказва положително влияние върху балансирането на емоциите. Разбира се, ароматерапията не се използва само в професионална среда. Можете да използвате етерични масла и у дома, ако желаете да оказвате положително въздействие върху емоциите си като цяло или да намалите стреса.

Етеричните масла се използват лесно – можете да ги нанасяте върху кожата си, да ги добавяте към вана или да ги разпръсквате чрез арома дифузер. Винаги обръщайте внимание на препоръчаните начини на използване.

New
(3) 199.00 лв.
 • Шум < 26 dB(A)
 • Батерия < 11 ч
 • USB захранване
 • Тип Ultrasonic
-20%
Бял
Черен
(2) Original price was: 95.90 лв..Current price is: 76.72 лв..
 • Площ < 50 м²
 • Шум < 26 dB(A)
 • Батерия < 7 ч
 • Тип Ultrasonic
-25%
(2) Original price was: 109.90 лв..Current price is: 82.43 лв..
 • Шум < 26 dB(A)
 • Батерия < 30 ч
 • USB захранване
 • Тип Fragrance Globe
-25%
(4) Original price was: 34.90 лв..Current price is: 26.18 лв..
 • Шум 0 dB(A)
 • Мощност 0 W
 • Без eл. захранване
 • Тип Fragrance Globe

Източници:

Lee, I. S. & Lee, G. J. (2006). Effects of lavender aromatherapy on insomnia and depression in women college students. Journal of Korean Academy of Nursing, 36(1), 136-143. DOI: https://doi.org/10.4040/jkan.2006.36.1.136 

Sánchez-Vidaña, D. I., Ngai, S. P., He, W., Chow, J. K., Lau, B. W. & Tsang, H. W. (2017). The Effectiveness of Aromatherapy for Depressive Symptoms: A Systematic Review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 17, Article ID 5869315, https://doi.org/10.1155/2017/5869315 

V.W.C. Yim, Adelina K.Y. Ng, Hector W.H. Tsang & Ada Y. Leung (2009). A Review on the Effects of Aromatherapy for Patients with Depressive Symptoms. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. Feb 2009.187-195.http://doi.org/10.1089/acm.2008.0333 

Kianpour M, Mansouri A, Mehrabi T, Asghari G. Effect of lavender scent inhalation on prevention of stress, anxiety and depression in the postpartum period. Iran J Nurs Midwifery Res. 2016 Mar-Apr;21(2):197-201. doi: 10.4103/1735-9066.178248. PMID: 27095995; PMCID: PMC4815377. 

Barati F, Nasiri A, Akbari N, Sharifzadeh G (2016). The Effect of Aromatherapy on Anxiety in Patients. Nephrourol Mon. 2016 Jul 31;8(5):e38347. doi: 10.5812/numonthly.38347. PMID: 27878109; PMCID: PMC5111093. 

Koulivand P. H., Ghadiri M. K. & Gorji A. (2013). Lavender and the Nervous System. Evidence- Based Complementary and Alternat Medicine, vol. 2013, Article ID 681304, https://doi.org/10.1155/2013/681304  

Kim, M., Nam, E. S., Lee, Y., Kang, H. (2021). Effects of Lavender on Anxiety, Depression, and Physiological Parameters: Systematic Review and Meta-Analysis, Asian Nursing Research, Volume 15, Issue 5, 2021, 279-290, https://doi.org/10.1016/j.anr.2021.11.001  

Lillehei, A. S., Halcón, L. L., Savik, K. & Reis, R. (2018). Effect of Inhaled Lavender and Sleep Hygiene on Self-Reported Sleep Issues: A Randomized Controlled Trial. J Altern Complement Med. 2018 Feb;24(2):e179-e189. doi: 10.1089/acm.2017.0142. Epub 2017 Nov 14. PMID: 29140110. 

Tang, Y., Gong, M., Qin, X., Su, H., Wang, Z. & Dong, H. (2021). The Therapeutic Effect of Aromatherapy on Insomnia: a Meta-Analysis, Journal of Affective Disorders, Volume 288, 2021, 1-9, https://doi.org/10.1016/j.jad.2021.03.066  

Cheng, H., Lin, L., Wang, S. et al. Aromatherapy with single essential oils can significantly improve the sleep quality of cancer patients: a meta-analysis. BMC Complement Med Ther 22, 187 (2022). https://doi.org/10.1186/s12906-022-03668-0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.