Историята на ароматерапията

stadler form bg blog history aromatherapy old book

Етеричните масла са били много важни в широк кръг от различни култури по света от хилядолетия. Фактът, че ароматните есенции имат специфичен ефект, е бил известен дори за най-древните раси. Египтяните и гърците са използвали етерични масла за ритуални и лечебни цели, както и китайците и индийците. Ефектът на парфюмите и етеричните масла върху човешкото тяло и ранните форми на ароматерапия са били известни още в Древен Египет. Систематичното извличане на есенции за козметични или терапевтични цели обаче се развива много по-късно. Днес употребата на етерични масла и ароматерапията е масово явление.

stadler form blog effects essential oils

Използване на етерични масла в древността

Развитите месопотамски и египетски култури са използвали етерични масла или части от растения за терапевтични, козметични или ритуални цели. По това време обаче употребата на тези ценни ароматни есенции е запазена само за свещеници и владетели. Чистите натурални масла играят важна роля в египетските церемонии; те са били използвани за пречистване на въздуха или като жертвоприношения на боговете. Ароматните есенции са били използвани за медицински цели под формата на вани, парфюми, масажни масла или като лекарство. Те са били популярни за употреба като козметика, когато са включени в мехлеми или пасти. Един от най-известните почитатели на етерични масла е египетската царица Клеопатра.

Едно от най-ценните и най-стари доказателства за изкуството на дестилацията, съществуващо от хилядолетия, е месопотамското оборудване за дестилация, което археолозите откриха при последните разкопки. Беше възможно ясно да се определи, че дестилационното оборудване е използвано за получаване на етерични масла. Дори тогава етеричните масла са били извлечени от части на растения, особено кори и кора, с помощта на парна дестилация.

Голяма част от египетската култура би останала скрита за нас без ефекта на етеричните масла. В Древен Египет по време на мумифициране мъртвите са били натривани с масло от кедрово дърво, което има консервиращ ефект. Същото важи и за запазването на древни папирусни свитъци. Маслото от кедрово дърво също се използва като тамян или като добавка в продукти за коса и грижа за кожата. Възможно е да се дешифрират тайни рецепти за мехлеми, пасти и тамян, направени с чисти натурални масла – написани на древноегипетски глинени плочки. Не бива да се подценява и значението на ароматните есенции в Древен Египет, тъй като парфюмите са били посветени на божество в древноегипетската митология – Nefertem (Nefertum) – богът на парфюмите и ароматите, наричан още “лотос от носа на Ра” или богът на лотосовия цвят.

По времето на вавилонците етеричните масла са били използвани за парфюмиране на хоросана, с който вавилонците са строили своите храмове – за предпочитане с мирта, кедрово дърво и кипарис. Днес и трите масла се използват терапевтично. Жителите на Китай и Индия също са произвеждали етерични масла, особено от рози. Получените есенции се използвали за лечебни медицински масажи.

stadler form bg blog history aromatherapy egypt

Използване на етерични масла от гърците и римляните

Знанията за ароматните масла и ароматизираната вода са предадени, когато гърците и римляните завладяват Египетската империя. Те усвояват знанията и опита на египтяните за извличане на масла от лечебни растения. И гърците, и римляните са използвали процеси на дестилация за систематично получаване на етерични масла, макар и не в същия мащаб като днес.

„Бащата на медицината“ Хипократ (Hippocrates), който се смята за духовен баща на съвременната медицина, е бил голям защитник на етеричните масла за медицински цели. Той предписвал тамян и горещи обвивки за лечение на определени заболявания.

Използването на ароматни масла преживява голям подем при римляните. Етеричните масла са използвани за лечебни цели. Истории, предадени от римски историци, описват за използването на листа от мента за почистване на болници. Ценните етерични масла не само са били популярни сред римляните поради медицински причини, но също така са били широко използвани в козметиката, за производството на парфюми и като ароматизирани масла за тяло.

Ароматерапията при персите и средновековието

Арабските лекари и алхимици наследили знанията за ефектите от приложението на етеричните масла и билки. Навлизането на ароматерапията се дължи на изобретението на персийския лекар и алхимик  Ибн Сина (Ibn Sin), известен като Авицена. Ибн Сина изобретил метод за дестилация, който помогнала да направи дестилацията на етерични масла много по-ефективна и по-добра. В резултат на това етеричните масла и ароматерапията отново ставт важни. „Канонът на медицината“ (Canon of Medicine) на Ибн Сина остава най-влиятелният учебник по медицина до 16 век. В него лекарят препоръчва етерични масла за лечение на физически и психически заболявания.

През 15 век изборът на растения за производство на етерични масла нараства значително, включително масла от хвойна, роза, градински чай и розмарин, които се използват и до днес. Около 1500 г. един от най-известните европейски лекари Paracelsus изучава задълбочено чистите натурални масла. Paracelsus изследва ефекта на етеричните масла и включва тези естествени есенции в своите лекарства.

stadler form bg blog history aromatherapy distillation machine

Начало на ароматерапията в медицината

Френският химик и парфюмерист Рене-Морис Гатефосе (René-Maurice Gattefossé) открива ефекта на етеричните масла (отново) случайно около 1920 г. и предизвиква възраждане на ароматерапията. По време на химически експеримент в лабораторията си Гатефосе изгаря ръката си и я потопява в най-близката течност, за щастие варел лавандулово масло. За учудване на Гатефосе, болката бързо отшумява, изгарянията зарасват много бързо и не оставят никакви белези, Този момент е началото на научното изследване на лечебните свойства на етеричните масла. Рене-Морис Гатефосе, основателят на ароматерапията, посветил остатъка от живота си на изследване на чисти натурални масла за терапевтични, медицински и естетични цели. Книгата му “Aromatherapy”, публикувана през 1937 г., се използва и днес.

Ароматерапия днес

Когато днес говорим за ароматерапията, имаме предвид ефекта на етеричните масла за лечение на психически разстройства и подобряване на настроението. Маслата се използват за подобряване на физическото и психическото състояние и облекчаване на заболявания. Ароматерапията се счита за форма на фитотерапия (лечение на растителна основа) и се използва по целия свят. В много страни ароматерапията дори е част от медицинското лечение в училищата. Научете повече в нашия блог за Ефектът на етеричните масла върху тялото.

През последните 30 години ароматерапията става все по-популярна. Това се дължи в не малка степен на изследвания, които доказват ефективността на етеричните масла за тялото и душата. Освен това по-голямата част от хората имат достъп до растителни есенции, те вече не са запазени за висшите класи.

Изборът на натурални масла за ароматерапия, как могат да се използват и за какво приложение са разнообразни. Научете повече в нашия блог за 10 най-важни растения с етерични масла или се поглезете с чисто, натурално масло от нашата колекция Stadler Form.

stadler form bg blog essential oils
-22%
(1) 14.31 лв.22.54 лв.
 • Recharge
 • Refresh
 • Relax
 • Relief
 • Repel
Бял
Черен
(2) 95.90 лв.
 • Площ < 50 м²
 • Шум < 26 dB(A)
 • Батерия < 7 ч
 • Тип Ultrasonic
-22%
Бял
Черен
(2) Original price was: 149.90 лв..Current price is: 116.92 лв..
 • Площ < 50 м²
 • Шум < 26 dB(A)
 • Мощност 14 W
 • Тип Ultrasonic
-15%
Бял
Червен
Черен
(2) Original price was: 99.90 лв..Current price is: 84.92 лв..
 • Площ < 50 м²
 • Шум < 26 dB(A)
 • Мощност 7.2 W
 • Тип Ultrasonic

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.