10 причини да си закупите овлажнител на въздух

10 причини да си закупите овлажнител на въздух

Сухият въздух е предимно в закрити помещения, когато външната температура падне и се включи централното отопление. Овлажнител на въздух е важен, като чрез него можете да достигнете до правилното ниво на влажност в помещенията. Можете да опитате да повишите влажността на въздуха, като проветрите помещенията или поставите съдове с вода. Но това са мерки с краткосрочен ефект.

Проветряването на помещението има обратен ефект, тъй като по принцип студеният въздух не може да абсорбира толкова влага, колкото топлия въздух. Когато проветрявате помещенията през зимата, студеният въздух се овлажнява по-трудно и при затоплянето си относителната влажност пада. В резултат на това, когато навън е студено, влажността в помещенията пада доста под 40%.

1. Да останеш здрав

През по-студените месеци се налага да търпим сухи лигавици, възпалено гърло, кашлица и сухи – или в краен случай дори кървене – носове. Нашите лигавици се нуждаят от определено ниво на влажност, за да попречат да се възпалят. При достатъчно овлажняване нашите лигавици действат като бариера за патогените. Поради тази причина сухият въздух трябва да бъде обогатен с пара, за да може влажността да се повиши до здравословна стойност.

Ако нивото на влажност не е достатъчно високо, това натоварва цялата ни имунна система и ни разболява. Освен това грипните вируси са в състояние да оцелеят по-дълго на сух въздух, отколкото в помещения, където има идеален вътрешен климат, като по този начин увеличават шансовете ви да се разболеете. Това са част от причините, но не единствените, поради които е нужно да закупим овлажнител на въздух.

2. Спокоен сън

Ако вътрешният климат не е достатъчно влажен, това може да причини неспокоен сън. Прекомерно ниско ниво на влажност под 40% ще постави телата ни под по-голямо напрежение в сравнение с добра стойност на влажност от около 50%. Ако въздухът е оптимално наситен, телата ни са в състояние да се отпуснат. Бебетата и малките деца реагират особено чувствително на небалансиран, прекалено сух вътрешен климат. Това може да бъде отстранено чрез използване овлажнител на въздух за повишаване на влажността в помещението и по този начин за по-добър сън. В случай на настинка и грип оптималното ниво на влажност може да подобри симптомите като запушен нос и кашлица, за да можете да спите по-добре.

3. Дишайте свободно

Повечето страдащи от алергии забелязват наличието на полени и прахови частици във въздуха, особено в края на зимата и през пролетта, когато температурите отново се покачват. Недостатъчно овлажненият въздух в помещенията насърчава значително разпръскването на малки частици. Чрез овлажнител на въздух тези суспендирани частици се свързват по-добре, което ги прави тежки, така че да падат на земята. Това предотвратява разпръскването на тези малки частици и има по-малко раздразнения.

4. По-малко хъркане

Всички трябва да спим достатъчно, за да сме здрави. Въпреки това, ако вашият партньор или съсед хърка, това може значително да наруши съня ви. По-специално, хъркането на човек може да стане още по-тежко, ако има настинка, което му причинява запушен нос и гърло – което прави по-трудно дишането. Използването на овлажнител на въздух, за да се гарантира, че в стаята има достатъчна влажност, може да помогне за изчистване на дихателните пътища и да осигури трайно решение на проблема с хъркането.

5. Виждате по-ясно

Сърбящите, парещи или лепкави очи през зимата са признак на прекомерно ниска влажност. Ако повърхността на окото стане твърде суха, това може да бъде много неприятно. В дългосрочен план недостатъчната влажност може да доведе до трайно увреждане на очите и увреждане на зрението. Вътрешният овлажнител на въздух осигурява бързо и ефективно решение на този проблем. Ако увеличим насищането на водната пара във въздуха, можем да мигаме отново без проблеми и като цяло да се чувстваме по-добре. По-специално хората, които носят контактни лещи, могат да се възползват от добре овлажнен въздух в помещението, тъй като когато има оптимална влажност, контактните лещи вече не залепват за окото и дразненето на очите намалява.

овлажнител на въздух

6. По-красива кожа

Нашата кожа се нуждае от нормално ниво на влажност. Освен подходящите козметични продукти, здравословният вътрешен климат е от съществено значение за поддържане на кожата стегната и здрава. Ако прекарваме дълги периоди от време в среда с лош вътрешен климат, кожата ни няма да получи необходимата влажност и в резултат на това ще стане суха.

7. Процъфтяващи стайни растения

Почвата е изключително ефективна за съхранение на вода. Ако относителната влажност на закрито е твърде ниска, въздухът също ще вземе необходимата влага от почвата, в която са засадени стайни растения. Този процес отнема много необходимата вода от растенията, която може бързо да изсъхне в резултат. Използването на овлажнител за въздух за повишаване на относителната влажност може да бъде от полза не само за нашето здраве, но и за това на нашите растения.

8. Мек вътрешен климат за дървените мебели, паркет и ценни картини

Ако влажността е твърде ниска, влагата ще бъде изтеглена преди всичко от твърди материали и предмети като мебели, стени и подови настилки. В резултат на това с течение на времето дървените мебели и части от обзавеждането ще станат напукани и чупливи. Щети могат да бъдат причинени и на картини и други дървени предмети, ако в помещението има недостатъчно ниво на влажност. Това може да бъде противодействано чрез добър вътрешен климат с подходящо ниво на влажност. Например търговците на дребно на дървени подови настилки препоръчват определена влажност (между минимум 40% и максимум 60% относителна влажност) по време на продажбата, тъй като в противен случай качеството на подовата настилка не може да бъде гарантирано.

9. Хармонично звучащи музикални инструменти

Точно като дървените мебели и паркетните подове, дървените музикални инструменти като пиана, китари и цигулки са изключително чувствителни към колебанията на влажността в помещението. Овлажнител за въздух с вграден хигростат може да помогне за предотвратяване на изпадането на инструментите. Колебанията във вътрешния климат се компенсират от овлажнителя, така че дървото запазва формата си и инструментът остава перфектно настроен.

10. Без статично електричество

Ако има достатъчна влажност във въздуха, може да възникне по-малко статично електричество поради водата във въздуха на закрито, т.е. колкото по-висока е влажността, толкова по-ниско ще бъде натрупването на статично електричество. Чрез увеличаване на нивото на влагата чрез овлажнител на въздух и създаване на по-добър вътрешен климат, статично заредените коси и дрехи, както и неприятните удари от статичното електричество между хората и металните предмети остават в миналото.New
(1) 499.00 лв.
 • Площ<100 м²
 • Овлажняване 690 мл/ч
 • Шум 27~59 dB(A)
 • Тип Evaporator
Бял
Титан
Черен
(3) 299.00 лв.
 • Площ<50 м²
 • Овлажняване 320 мл/ч
 • Шум 27~32 dB(A)
 • Тип Ultrasonic
Бял
Черен
(1) 269.00 лв.
 • Площ<25 м²
 • Овлажняване 160 мл/ч
 • Шум 27~30 dB(A)
 • Тип Ultrasonic
Бял
Черен
519.00 лв.
 • Площ<100 м²
 • Овлажняване 700 мл/ч
 • Шум 25~46 dB(A)
 • Тип Evaporator

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.