10 интересни факти за въздуха, който дишаме

10 интересни факти за въздуха, който дишаме

В тази статия ще ви разкажем за интересни факти за въздуха, с които е хубаво да се запознаем.

Да дишаш дълбоко и да се наслаждаваш на чистия въздух е нещо, което трябва да има във всеки дом, не само в планините на Швейцария. За да се постигне това, е необходимо въздухът да се освободи от замърсяващи частици, полени, алергени, неприятни миризми и летливи органични съединения (ЛОС) – което правят пречиствателите на въздуха.

Страдащите от алергии са запознати с ограниченията, които замърсеният въздух налага в ежедневието им. Пречиствателите на въздух Stadler Form значително подобряват качеството на живот и ви позволяват да дишате отново лесно.

Съществуващите системи за пречистване на въздуха са обединени от една обща цел – елиминиране на замърсителите. За да направите това, можете да използвате HEPA филтър или електростатичен филтър. Пречиствателите на въздуха са полезни в спални, кухни, други дневни и офиси. Като алтернатива може да се уреди, които “измиват” въздуха за да се поддържа въздуха чист и влажен едновременно.

Колко въздух ви трябва всеки ден?

Сред интересни факти за въздуха е, че всеки ден вдишваме 12 000 литра въздух, което е около 15 кг – много повече, отколкото получаваме храна или вода. Следователно въздухът, който дишаме, влияе пряко върху нашето благополучие и здраве.

Прекарваме до 90% от времето си на закрито. Според Световната здравна организация (СЗО) въздухът на закрито е от 2 до 5 пъти по-замърсен от външния. СЗО също така посочва, че през 2014 г. приблизително 92% от световното население е живяло в региони, където нивата на контрол на замърсяването са били надвишени.

Сред другите интересни факти за въздуха е, че за съжаление, все повече хора страдат от алергии, сърдечни и респираторни заболявания, причинени от замърсяването на въздуха. Днес 20% от населението на света страда от алергични заболявания и тази тенденция се засилва. Сигнали за смог (лято и зима) се съобщават във все по-голям брой градове, а ограниченията на замърсяването с частици все повече се превишават.

факти за въздуха

Защо въздухът на закрито е по-мръсен от външния?


Какви са източниците на тези замърсявания? Много е важно да ги познавате, за да избегнете и намалите нивото на замърсяване, което създават, доколкото е възможно:

• Почистващи продукти (подови и всички други домакински почистващи препарати)
• Мебели и домашен текстил
• Освежители за въздух
• Лепила и бои
• Разтворители
• Продукти за грижа за тялото
• Полиграфия
• Електронни устройства
• Свещи и ароматни пръчици
• Мебели и строителни материали
• Висока влажност и липса на вентилация.

Сред интересни факти за въздуха е небезизвестния факт, че въздухът на закрито може да ви разболее.
Има различни заболявания, които възникват в резултат на постоянния престой на човек в помещения с лошо качество на въздуха. Такива типични заболявания са: астма, възпалено гърло, дразнене на лигавиците на носа, очите, хронични и остри респираторни заболявания, рак на белия дроб, сърдечни заболявания и намалена плодовитост.

Определени групи хора са особено податливи на замърсяване на въздуха: деца, бременни жени, възрастни хора, хора със сърдечни заболявания и хора, които вече имат респираторни проблеми. Редица фактори също могат допълнително да повишат риска от заболяването: генетична предразположеност, нездравословен начин на живот и нездравословно хранене.

Алергии и качество на въздуха


Страдащите от алергии са особено податливи на замърсен въздух. Типичните симптоми на алергия са сърбеж и запушен нос, желание за кихане, сълзене на очите, драскане в гърлото, кашлица и хрипове, натиск в гърдите, обриви и пристъпи на астма. Един пречиствател на въздуха може да помогне на страдащите от алергия да дишат лесно и да спят здраво, да набират сила и да не страдат от симптоми.
Алергиите могат да се появят по различни причини. Типичните алергии към качеството на въздуха са описани подробно по-долу.

Алергия към прашец

Още един от интересни факти за въздуха е, че алергията към полени често е наследствена и е реакция към един или повече видове прашец. Имунната система реагира на протеините в прашеца. При вдишване или при контакт с цветен прашец тялото отделя хистамин, което води до възпаление на конюнктивата на очите или носната лигавица. Ако поленовата алергия не се лекува дълго време, тя може да се развие в алергична астма. Лекарят може да постави диагноза с кожни тестове и кръвни изследвания. Съществуват различни лекарства за лечение на симптомите, както и специфични десенсибилизиращи терапии. Пречиствател на въздуха помага бързо да се намалят нивата на вътрешни алергени, което ви позволява да дишате по-лесно.

Астма


Астмата не е алергия, но алергените са най-честите причинители на астма. Въпреки това, не всяко стесняване на дихателните пътища е астма. Диагнозата трябва да се постави от специалист, тоест пулмолог или алерголог. Разбира се, избягването на излагане на алергени може да помогне. Можете също да обсъдите лекарствената терапия с Вашия лекар. В случай на астматична среда, пречиствател на въздуха помага да се намали нивото на алергените във въздуха и да се облекчат симптомите. Устройството, разбира се, не може да замени специалист, затова препоръчваме пречиствател на въздуха като допълнение към лечението.

Интересни факти за въздуха и летливи органични съединения (ЛОС)


Летливите органични съединения (ЛОС) са органични вещества, които се срещат в газообразна форма във въздуха. Типични източници на ЛОС в закрити помещения са бактерии и мухъл, пластмаси, строителни материали, мебели и килими, почистващи продукти и отпадъци от пушене. ЛОС могат да причинят редица симптоми при хората, като главоболие, умора, нарушения на съня, дразнене на дихателните пътища и реакции на свръхчувствителност. Тези симптоми се наричат ​​​​синдром на болната сграда. Пречистватели на въздух като Roger/Roger Little/Roger Big филтрират ЛОС от въздуха. Въпреки това, филтрите трябва да се сменят по график, тъй като постепенно се запълва със замърсители. Наред с използването на пречиствател на въздуха, се препоръчва също така да се идентифицира и елиминира източникът на замърсяване.

Замърсителите се предлагат в различни размери. Обикновено се измерва в микрометри (µm). Един микрометър или микрон е една милионна част от метъра, тоест 0,0001 милиметра. Често използваното съкращение за размера на частиците е “PM” (частични частици), което се основава на американския стандарт за прахови частици. Не е много лесно да се представи действителният размер на частиците. Те са разделени на следните условни категории:
• големи частици: PM 10 = прах, цветен прашец, спори на мухъл;
• средни частици: PM 2,5 = фин прах, големи спори и други органични замърсители
• малки частици: PM 1,0 или по-малко = много фин прах, продукти от горенето, наночастици, бактерии, вируси и малки спори

Важно: Частиците от клас PM 1.0 или по-малко се вдишват, което означава, че могат да проникнат през клетъчните мембрани на алвеолите (малки въздушни джобове в белите дробове) и по този начин да влязат в кръвния поток. От кръвния поток тези частици навлизат в жизненоважни органи (като сърцето), където могат да се натрупват и да доведат до заболяване.

След като ви запознахме с интересни факти за въздуха, ще ви разкажем и за предимствата на пречистения въздух:

  1. Замърсителите се отстраняват от въздуха и се намалява натоварването на човешкото тяло: подобрява се качеството на ежедневния живот.
  2. Алергичните реакции са сведени до минимум или напълно елиминирани: хората с астма или алергии могат да дишат лесно.
  3. Въздухът в стаята става забележимо по-свеж, по-чист и по-приятен за дишане: чист въздух за здравословен живот.
  4. Умората намалява и концентрацията се повишава: повече сила за работа и всякакъв бизнес.
  5. Намален риск от респираторни заболявания: безопасен въздух.
  6. Застоял, прашен въздух се пречиства: въздухът става по-свеж, по-здравословен, няма усещане за плесен.
Stadler Form Roger Air Purifier Family - Unboxing & Features

Нашето решение: Stadler Form Roger / Roger little / Roger Big


Stadler Form е експерт по вътрешен климат и здравословен въздух. Неговата чистота е важна област от нашата работа, върху която работим интензивно от много години. Резултатът от нашите изследвания и усилия са пречистватели на въздух Roger, Roger little и Roger big, които премахват праховите и газообразните замърсители от въздуха с Dual Filter™.

Характеристика на тези пречистватели е показването на качеството на въздуха върху индикатора, разположен отпред на устройството. Един поглед към устройството ви позволява да разберете текущото качество на въздуха в стаята. Синьото означава добро качество на въздуха, оранжевото означава средно, а червеното означава лошо.

Когато автоматичният режим е активиран, Roger, Roger little и Roger big независимо контролират интензивността на вентилаторите, така че въздухът винаги да е безупречно чист. Срокът на експлоатация на филтъра е 8-12 месеца, като устройството ще Ви уведоми за необходимостта от смяна. И двата пречиствателя на въздуха са създадени по високи стандарти за качество и са лесни за почистване. Мощният мотор осигурява отлична циркулация на въздуха и следователно висока ефективност на почистване.

Какво е Dual Filter™?


Dual Filter™ от Stadler Form е комбиниран филтър, който почиства въздуха както от частици, така и от газове едновременно. Има многослойна конструкция. Частта от филтъра, изработена от текстилни влакна с дебел купчина, отговаря за отстраняването на частиците – HEPA филтърът. Втората част на филтъра е слой от активен въглен. Той абсорбира различни газообразни замърсители на въздуха.
Предимството на този филтър е, че през двата компонента преминава равномерен въздушен поток, което прави възможно улавянето на големи количества частици и газове. Поддръжката също е значително по-лесна: работят два филтъра и само един трябва да се сменя (на всеки 8-12 месеца)


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.