Кои етерични масла могат да осигурят естествена защита срещу комари?

Етерични масла и арома дифузер Zoe Stadler Form

По-специално през по-топлите месеци, комарите, осите и др. могат да се превърнат живота в истински ад и да ви изгонят от балкона, терасата или градината. Днес на пазара има множество репеленти за насекоми. Въпреки това, те често съдържат вещества, които могат да причинят алергии и трябва да се пазят от малки деца, бременни жени и по-специално жени, които кърмят. Като алтернатива, естествените репеленти за насекоми – които са по-безопасни и по-щадящи околната среда – могат да помогнат за предпазването на тези досадни вредители. Етеричните масла са пример за това.

Етеричните масла като естествена защита срещу насекоми и комари

Естествена защита срещу комари и други насекоми: изпитани средства

Ако има комари или други насекоми, които жужат наоколо и ви подлудяват, докато се опитвате да се отпуснете навън или да заспите вечер, трябва да опитате да разпръснете различни билки около мястото. Комарите и осите не понасят някои билки като лимонена трева, евкалипт, босилек, мащерка, градински чай и мента. Тези растения служат и като атрактивни декоративни елементи в градината или на терасата или балкона. Комарите и другите насекоми също не харесват силната миризма на домати и лавандула.

stadler form blog eterichnite masla i bilkite

Един от начините да предпазите е като поставите мрежи против комари на прозорците и вратите. Това е много ефективен и лесен метод за спиране на влизането на насекоми в дома ви.

Освен това е важно да се уверите, че на открито няма съдове с на вода, тъй като комарите снасят яйцата си там и бързо да се размножават. Следователно, не бива да има вода в подложките под саксиите с цветя.

Лесен трик за предпазване от комари, мухи и оси през лятото е да използвате вентилатор: насекомите не обичат силни въздушни течения. Така че, просто включете вентилатора, или ако сте на открито, използвайте такъв, подходящ за употреба на открито. Вентилаторът не само ще ви предпази от досадните насекоми, но и ще ви осигури приятна прохлада в горещите летни дни. Ако вашият вентилатор не е подходящ за употреба на открито, можете просто да го поставите вътре, до вратите на вашия балкон или тераса, така че да издухва въздуха навън.

Комарите са привлечени от тъмни цветове, затова е добра идея да носите светли дрехи. Широките дрехи също ще предпазят от ухапвания от комари, защото комарите по-трудно проникват през тях.

Друг много ефективен начин за предпазване от насекоми като комари и оси е използването на етерични масла. Има някои масла, които са известни с това, че не се харесват на комарите и насекомите. Но кои точно масла са те?

Етерични масла против комари и други насекоми

stadler form blog limonovo maslo

Маслото от лимонов евкалипт и маслото от лимонова трева (масло от цитронела) са добре известни с това, че те се харесват от комарите и други неприятни насекоми. Съставките в тези масла – включително цитрал, цитронелал и/или масло от здравец – ефективно ще държат комарите и далеч. Проучванията показват, че маслото от здравец, линалол и цитронела са изключително ефективна защита от комарите и насекомите. Също така, те са много по-ефективни, когато се използват с ароматен дифузьор, отколкото в свещи.

В допълнение, маслото от лавандула, маслото от чаено дърво и маслото от мента са доказано ефективни средства за отблъскване на насекоми, тъй като техните интензивни миризми ги отблъскват. Също така, етеричните масла от някои видове дървесина, като масло от кедрово дърво, сандалово дърво или пачули, не се харесват от насекомите.

Ако все пак бъдете ухапани от насекомо, етеричните масла също могат да помогнат за облекчаване на сърбежа и болката, които ухапванията от насекоми могат да причинят. Маслото от чаено дърво, например, има антимикробни свойства и може да помогне в борбата с инфекциите, които могат да бъдат причинени от ухапвания от насекоми. Маслото от мента има и успокояващ ефект върху кожата.

Етеричните масла като естествена защита срещу насекоми

stadler form blog efekti ot eterichnite masla

Ефективността на етеричните масла срещу насекоми може да варира в зависимост от вида на насекомото и местоположението. В допълнение, те могат да бъдат по-ефективни на открито, отколкото на закрито или обратното. Когато се използва като репелент на закрито с арома дифузер, цитронела има ефективност 68% в сравнение със само 22% на открито.

Трябва да се отбележи, че като правило етеричните масла не издържат толкова дълго, колкото химическите репеленти за насекоми и ще трябва да се добавят по-често. Цитронела, например, остава ефективна само за 1-3 часа, докато търговските репеленти могат да издържат до 8 часа.

Въпреки че етеричните масла са естествена алтернатива за предпазване от насекоми, винаги трябва да се внимава, когато се използват. Те съдържат само 100% натурални растителни есенции, но са силно концентрирани и могат да бъдат вредни в такива концентрации. Важно е да използвате само етерични масла в препоръчителната доза и да спрете, ако се появят кожни раздразнения или алергични реакции. Трябва да потърсите съвет от експерт (лекар или фармацевт), преди да ги използвате, ако във вашето домакинство има бебета или малки деца.

Как етеричните масла могат да се използват за защита срещу комари, оси и други насекоми

stadler form blog spray eterichni masla

Етеричните масла имат много широк спектър на приложение. Ето някои от начините, по които можете да използвате етерични масла като естествена защита от насекоми:

 • Директно нанасяне върху кожата: Някои етерични масла могат да се нанасят директно върху кожата. При това маслото винаги трябва да се разрежда с друго масло (напр. бадемово или кокосово масло) и винаги трябва да се спазва препоръчителното съотношение на смесване. Първо нанесете маслото върху малка част от кожата, за да проверите дали – и ако да колко добре – можете да го понасяте. По принцип етеричните масла не трябва да се прилагат директно върху кожата на бебета или малки деца.
 • Спрейове: Те са особено подходящи за употреба на закрито. За да направите това, смесете няколко капки от вашето етерично масло с вода в спрей бутилка. Разклатете бутилката и напръскайте върху дрехите си или във въздуха в стаята.
 • Ароматни лампи: Ароматната лампа е устройство, което позволява етеричните масла да се изпаряват с помощта на източник на топлина като свещи, чаени лампи или електрически устройства (напр. електрическа крушка). Ароматните лампи разпръскват изпаренията на закрито. Необходими са само няколко капки етерично масло, за да предпазите комарите и другите неприятни насекоми.
 • Гривни против насекоми: Те са импрегнирани с етерични масла и така помагат да предпазите комарите, осите и другите насекоми отвън.
 • Арома дифузери: друг лесен и ефективен начин за използване на етерични масла за предпазване от комари и други насекоми е използването на арома дифузьор. За да направите това, просто напълнете дифузера с вода и добавете няколко капки етерично масло. Някои арома дифузeри работят с батерии и са подходящи за употреба на открито. Нашите арома дифузeри и фенери Sophie, Sophie little и Nora bamboo, например, са устойчиви на вода , могат да се използват навън и предпазват от насекомите, когато се използват с правилното етерично масло.
етеричните масла

Следователно етеричните масла могат да бъдат ефективна и естествена алтернатива на търговските репеленти за насекоми. Все пак трябва да се отбележи, че те не издържат толкова дълго и следователно ще трябва да се добавят по-често. Цитронелата е ефективна за максимум до около три часа, например. За ефективна защита от насекоми, трябва да добавите няколко капки от ароматизираното масло към вашия арома дифузeр или да нанасяте отново маслото приблизително на всеки два часа. Също така винаги трябва да спазвате препоръчаната доза, когато използвате етерични масла като естествена защита срещу комари и насекоми.

Просто изпробвайте различни етерични масла, за да разберете кое работи най-добре за вас. Stadler Form има редица етерични масла, които съдържат цитронела, като Repel, например. Така че можете да се насладите на релаксираща вечер навън или да заспите без досадно бръмчене.


-15%
(1) Original price was: 19.90 лв..Current price is: 16.92 лв..
 • Recharge
 • Refresh
 • Relax
 • Relief
 • Repel
 • Lavender
 • Lemon
-15%
New
Original price was: 19.90 лв..Current price is: 16.92 лв..
 • 100% натурални съставки
 • Състав евкалипт и цитронела
 • Репелент срещу насекоми
 • Действа стимулиращо и освежаващо
-15%
New
(2) Original price was: 159.00 лв..Current price is: 135.15 лв..
 • Шум < 26 dB(A)
 • Батерия < 7 ч
 • USB захранване
 • Тип Ultrasonic
-15%
New
(3) Original price was: 199.00 лв..Current price is: 169.15 лв..
 • Шум < 26 dB(A)
 • Батерия < 11 ч
 • USB захранване
 • Тип Ultrasonic

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.