Неприятните миризми в дома: ефективни методи за премахване им

Как да премахнем неприятните миризми в дома

Нашия дом е не само уют и визия, но има и собствени аромати. Понякога обаче неприятните миризми се прокрадват в дома ни и упорито се настаняват и разпространяват. Тук можете да разберете какви са причините и какви ефективни методи за премахване на миризмите има – от изпитани домакински средства до модерни технологии.

stadler form blog eliminating odours

Източници на лоши миризми: Как се появяват и защо продължават?

Лошите миризми в дома могат да възникнат по много различни начини и често са резултат от ежедневни дейности. Миризмите от готвене, например, са типични виновници, когато ароматите на храна се отделят във въздуха и проникват в завесите или меката мебел. Домашните любимци също могат да оставят след себе си миризми, независимо дали чрез козина, слюнка или други секрети. Острата миризма на тютюнев дим може да проникне в текстила и тапетите. Други често срещани причини за миризми са отпадъци, хладилници, камини, мухлясали и влажни повърхности, строителни материали или по-стари къщи и апартаменти.
Развитието на неприятни миризми е свързано с освобождаването на молекули. Те могат да се натрупат в порестите структури на материали като килими, завеси или мека мебел. Те всъщност проникват в структурата, което ги прави трудни за отстраняване. Традиционните методи за почистване често могат да премахнат само повърхностните отлагания, докато по-дълбоките слоеве продължават да излъчват неприятни миризми.

Домашни средства за ефективно премахване на миризмата: Традиционни начини за по-чист въздух

stadler form blog eliminating odours vinegar and soda
 • Оцет: Той не се използва само за овкусяване и готвене, но е и ефективно средство за премахване на миризми. Оцетът има способността да неутрализира неприятните миризми. За да го използвате за това, смесете оцет и вода (съотношение 1:2) в малки купички и ги поставете в различни стаи, за да абсорбират миризмите ефективно. Естествените антибактериални свойства на оцета не само помагат за премахване на миризмите, но имат и дезинфекционен ефект.
 • Сода за хляб или бакпулвер: Други ефективни средства, които са отлични за премахване на миризми, са содата за хляб или бакпулверът. Техните фини частици имат способността да абсорбират и неутрализират миризми. Поръсете содата за хляб или бакпулвера върху килими, мека мебел или дори матраци и оставете да подейства няколко часа, преди да почистите старателно с прахосмукачка. Содата за хляб или бакпулверът също са подходящи за почистване на канали, често срещан източник на неприятни миризми в кухнята или банята.
 • Плодови кори: Цитрусовите плодове като портокали и лимони са отлични неутрализатори на миризми. Изпитан метод е да поставите карамфил в половинки от портокали или лимони и да ги разнесете из стаите с неприятни миризми. Кората на плода може да се изсуши и в стаите, за да се премахнат нежеланите миризми. Етеричните масла в корите помагат за освежаване на въздуха и в същото време маскират неприятните миризми.
 • Кафе: Не само смляното кафе, но и цели зърна могат да послужат като ефективно средство за премахване на миризми. Интензивният аромат на прясно смляно кафе има способността да маскира неприятните миризми и в същото време създава приятна атмосфера. В допълнение към смляното кафе, можете да поставите малки съдове с кафе на зърна в помещения, където са се настанили нежелани миризми. Зърната не само абсорбират миризми, но и разпространяват прекрасен аромат на кафе.

Тези домакински средства са евтини и могат ефективно да помогнат за премахване на нежеланите миризми. За приятно ухаещ и здравословен вътрешен климат трябва редовно да проветрявате стаите. В допълнение към тези домакински средства, можете да използвате арома дифузер с етерични масла за приятно ухаещ дом или пречиствател на въздух за непрекъснато неутрализиране на миризмите.

Пречиствател на въздух с карбонов филтър: модерно решение за свеж въздух в помещенията

stadler form blog eliminating odours roger

Съвременните технологии предлагат иновативно решение за елиминиране на миризми: пречистватели на въздух, използващи филтри с карбон (активен въглен). Тези уреди надхвърлят конвенционалното филтриране на въздуха, като не само филтрират частици от въздуха, но и адсорбират миризми с помощта на карбон (активен въглен).

Пречиствателите на въздух с филтри с карбон (активен въглен) предлагат цялостно решение за подобряване на качеството на въздуха в помещенията. Освен че елиминират миризмите, те също така филтрират частици като прах, полени и алергени от въздуха. Използването на пречистватели на въздух с филтри с карбон е особено ефективно в помещения, където конвенционалните методи са достигнали своите граници. Трябва да се обърне внимание и на работата на филтъра с карбон: колкото повече карбон съдържа филтъра, толкова по-ефективно отстранява неприятните миризми. Усъвършенстваната технология и свойствата на карбона да адсорбиран миризмите правят тези устройства модерно решение за свеж въздух и здравословна жизнена среда. Използването на пречиствател на въздух с карбон не само елиминира неприятните миризми, но и подобрява качеството на въздуха помещенията.

Искате ли да научите повече за неутрализиране на миризми? Може да научите повече в нашия блог за други полезни съвети и трикове за това как да неутрализирате неприятните миризмите и как един пречиствател на въздуха може да ви помогне да направите това.

Ако имате въпроси, свързани с вътрешния климат в помещението, моля, свържете се с нас.


-10%
 • Площ<66 м²
 • Шум 28~65 dB(A)
 • CADR 465 м³/ч
 • Тип HEPA&Carbon
-11%
Бял
Черен
524.21 лв.
 • Площ<50 м²
 • Шум 30~57 dB(A)
 • CADR 200 м³/ч
 • Тип Carbon&HPP™
-10%
Бял
Черен
530.10 лв.
 • Площ<33 м²
 • Шум 28~59 dB(A)
 • CADR 231 м³/ч
 • Тип HEPA&Carbon
 • Площ<104 м²
 • Шум 28~58 dB(A)
 • CADR 736 м³/ч
 • Тип HEPA&Carbon

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.