Овлажняване на въздуха и създаване на подходящ климат в помещенията

Овлажняване на въздуха и създаване на подходящ климат в помещенията Блог

Темата за овлажняване на въздуха и терминът влажност обикновено се свързва с високо ниво или липса на влажност в помещенията. В случая не става въпрос само за лоша вентилация в офис помещения или за високата влажност в тропическите гори. Често пъти “овлажняване на въздуха” е актуална тема, когато говорим за нашето жилище. Правилното и здравословно ниво на влажност играе ключова роля за нашето благополучие, особено у дома.

Стараем се да намерим хармония като практикуваме йога, натоварваме се по време на ежедневната си тренировка, лягаме рано, не си позволяваме да ядем пица твърде често и се храним с богати на хранителни вещества ястия. Имаме волята да търсим здравословен начин на живот, но когато се съсредоточим върху балансирано ежедневие и съзнателен подход към околната среда, забравяме осигуряването на правилното ниво на влажност и овлажняване на въздуха в помещенията. Знаете ли, че когато сте в помещение, в което влажността е твърде ниска или твърде висока, това не само ви кара да се чувствате некомфортно, но също така може да бъде вредно за вашето здраве.

на въздуха 1

Сух въздух – какво можем да направим по въпроса?

Ако относителната влажност в помещението е постоянно под 40%, нивото на влажност се приема като ниско, като ниска влажност се среща най-често през зимата. Ако влажността е твърде ниска, това може да бъде вредно за здравето на хората и това е така, защото ако въздухът е прекалено сух, нашите лигавици не получават необходимата влага. Последствията могат да бъдат респираторни заболявания и сухота в очите, дразнеща кашлица, сухо гърло, екзема или конюнктивит. Тези симптоми могат да са фатални за хората с алергии, носещите контактни лещи, децата и възрастните хора, особено поради факта, че вирусите оцеляват по-дълго в помещения с ниска влажност, което увеличава риска от инфекция. Именно затова е изключително важно да помислим за овлажняване на въздуха в помещенията.

Качеството на съня ви също може да пострада. Ако се оплаквате от проблеми с хъркането или се събуждате сутрин с неприятно сухо и драскащо гърло, това обикновено се дължи на прекалено сухия климат в помещението. За щастие Stadler Form предлага качествени уреди за овлажняване на въздуха, които могат да повишат относителната влажност в помещението до здравословно и приятно ниво от 40-60%. Овлажняването на въздуха е ефективен начин не само за подобряване на климата на закрито, но и за психическото и физическото благосъстояние и за поддържане на добро здраве.

Опасност за здравето поради прекомерна влажност

Признаците за прекомерна влажност включват замъглени прозорци, затруднено дишане и в най-лошия случай повреда на стените и таваните. Ако нивото на относителна влажност е твърде високо (над 60%), това може да подпомогне растежа на вредната плесен в помещението и да осигури идеалната среда за размножаване на патогени като домашни акари.

Високото ниво на влажност представлява риск за здравето на хората, които вече имат здравословни проблеми, тъй като твърде много влага във въздуха на закрито може да изостри симптомите на алергия и астма.
Високата влажност може да причини нарушения на съня. Един от начините да се противодейства на тези негативни влияния е закупуването на обезвлажнител за въздух, който да поддържа относителната влажност до здравословно ниво. Това ще повиши енергията ви и ще ви накара да се почувствате по-балансирани, както психически, така и физически.

на въздуха 2

Какво ниво на влажност е здравословно?

Правилното ниво на влажност не само прави живота на закрито по-приятен, но подпомага имунната ни система, подобрява здравето и ни помага да си осигурим спокоен нощен сън. Ефектите върху нашето психическо благополучие също не бива да се подценяват. При правилно ниво на влажност ние се чувстваме по-добре, по-жизнени и по-способни да се съсредоточим. За да можете редовно да проверявате дали се поддържа идеалната стойност на влажността (между 40 и 60%) на закрито, добра идея е да закупите хигрометър. Тези измервателни уреди следят непрекъснато относителната влажност и показват дали вътрешният климат е благоприятен за нашето здраве и благополучие.

Ако имате въпроси, свързани с вътрешния климат в помещението, моля, свържете се с нас.


(1) 1169.00 лв.
 • Площ 70 м²/175 м³
 • Шум 33~44 dB(A)
 • Тип Компресор
 • Капацитет 20 л/ден
Бял
Черен
(1) 269.00 лв.
 • Площ<25 м²
 • Овлажняване 160 мл/ч
 • Шум 27~30 dB(A)
 • Тип Ultrasonic
(2) 569.00 лв.
 • Площ 40 м²/100 м³
 • Шум 42 dB(A)
 • Тип Компресор
 • Капацитет 10 л/ден

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.