Хигиеничен овлажнител, а не разпространител на бактерии

Stadler Form хигиеничен овлажнител Оскар

Относителна влажност от 40 до 60% е оптималното ниво за здравословен вътрешен климат. Можете да измерите това с помощта на хигрометър. Ако влажността падне под 40%, тогава е време да вземете овлажнител. Докладите за овлажняването често изглежда съдържат негативни коментари за това, че овлажнителите са нехигиенични или в най-лошия случай насърчават болести. Това може да доведе до несигурност. Нека изясним въпроса.

За да поддържате вашия овлажнител за въздух хигиеничен, препоръчваме редовно да го почиствате и отстранявате котления камък и да го пълните с прясна, студена чешмяна вода всеки ден. Също така трябва редовно да сменяте аксесоарите във вашия уред, за да попречите на размножаването на бактерии и микроби и да поддържате високо ниво на ефективност.

Важна забележка: проверявайте редовно вътрешността на вашия уред, за да разберете дали има нужда от почистване или отстраняване на котлен камък. Варовикът се появява под формата на бели отлагания. Ако водната основа на вашия овлажнител за въздух е покрита с бял слой варовик, трябва да почистите уреда.

Нашите съвети накратко

 • Използвайте прясна, студена питейна вода всеки ден
 • Редовно почиствайте и отстранявайте котления камък

Индивидуалните фактори, които са важни за поддържане на хигиената на вашия овлажнител, са обяснени подробно по-долу.

stadler form blog rezervoar na ovlagnitel s varovik

Варовикови отлагания и мръсотия във вашия овлажнител

Водата може да образува варовикови отлагания върху всякакви повърхности. Ако пропуснете капка вода, когато почиствате банята или кухнята си, тя ще остави следа след себе си веднага щом изсъхне: под формата на бяло петънце варовик. Тези отлагания са богата среда за размножаване на микроорганизми като например бактерии или гъбички. Бактериите и водораслите могат бързо да се размножават особено в стояща вода. Просто оставете използвана чаша за питейна вода за една седмица и вижте какво ще се случи с водата, останала в нея. Определено не бихте искали да пиете вода в края на седмицата.

Същото е и с водата в овлажнител. Докато уредът се използва и се пълни с прясна вода, ще бъде трудно за микроорганизмите да се установят. Ако обаче остане вода в овлажнителя, когато не се използва, това може да доведе до развитие на микроби.

Варовиковите отлагания са лесни за предотвратяване. Всеки уред, който използва вода, трябва да се пълни с прясна вода всеки ден. Варовиковите отлагания могат да бъдат намалени до минимум, ако уредът се почиства редовно от котления камък в съответствие с твърдостта на водата във вашия район. Така уредът ще остане хигиеничен, докато се използва непрекъснато. Ако не използвате уреда всеки ден, важно е да го изпразните, преди да го изключите, а ако няма да се използва за дълъг период от време, трябва да го почистите от котления камък и да го подсушите старателно. Така че следващия път, когато дойдете да използвате вашия уред, той ще бъде чист.

Дестилирана вода и вода от омекотител

Може да се използва дестилирана вода, за да се избегнат петна, причинени от вода с лошо качество, и варовикови отлагания, причинени от твърда вода. Тъй като е скъпо да се направи това в повечето страни, препоръчваме да използвате 50:50 смес от чешмяна вода и дестилирана вода. В този видеоклип в нашия канал в YouTube обясняваме подробно как работи използването на тази смес. Тъй като в получената смес има по-малко калций, варовиковите отлагания ще намалеят.

Използването на дeстилина вода в ultrasonic овлажнителите на Stadler Form

Важна забележка: използването на дестилирана вода не може да замени редовното почистване на вашия овлажнител за въздух!

Ако използвате вода от омекотителна инсталация, преди да закупите овлажнител, трябва да разберете от производителя дали уреда е най-подходящ за вас. В зависимост от количеството използвана сол, водата от омекотителя съдържа значително по-малко варовик. Съдържанието на сол променя състава на водата, което намалява образуването на варовик. Колкото повече сол се използва, толкова по-ниска е твърдостта на водата и толкова по-малко варовик съдържа водата. Въпреки това, голямото количество сол във водата също води до образуване на отлагания в овлажнителя – сол, а не варовикови отлагания – които могат да бъдат благоприятна среда за микроорганизми точно като варовика. И така, същото важи и тук: поглеждайте от време на време във вътрешността на вашия уред и извършвайте редовно почистване и премахване на отлаганията.

stadler form blog zamarsena voda v ovlagniteli

Редовно почистване-за чист и хигиеничен овлажнител

Най-важното за всеки овлажнител е той да се почиства редовно и варовика да се отстранява правилно. Може да звучи като много работа, но не е. Трябва да почиствате овлажнителя си веднъж седмично, независимо от размера на стаята, в която се използва. Независимо от производителя или вида на системата за овлажняване – гореща пара или студена мъгла – която имате, всеки уред изисква внимание, ако иска да остане без микроби. Нека разгледаме чашата с вода още веднъж: вижте какво ще се случи, ако оставите малко вода на дъното на чашата за по-дълго време. След няколко дни едва ли бихте използвали мръсната чаша отново: вместо това бихте измили чашата, преди да я напълните с прясна вода.

Освен специфичните инструкции за почистване на уреда, производителите предоставят и препоръки за това колко често трябва да се почиства уредът и кои са най-добрите средства, които да се използват за работа. По принцип препоръчваме всички овлажнители да се почистват веднъж седмично и отстраняването на отлаганията да се извършва редовно в зависимост от твърдостта на водата във вашия район. И проверявайте редовно вътрешността на уреда си, за да може всякакви варовикови отлагания, които може да са се образували, да бъдат намерени навреме и отстранени.

Почистване и съхранение на вашия овлажнител след сезона

Почистването на овлажнител е не само изключително важно по време на нормална работа, но още по-важно в края на сезона, преди овлажнителят да бъде прибран. Особено важно е да се уверите, че всички части са чисти и сухи, преди овлажнителят да бъде опакован и съхранен. Това предотвратява развитието на мухъл, причинен от остатъчната влага в уреда и натрупването на бактерии. Също така препоръчваме почистването да се извърши преди уредът да се използва отново след като е бил изключен за дълъг период от време.

Прибиране на овлажнителя: правилният начин да го направите:

 1. Изчакайте подходящия момент: Това зависи от времето и влажността във вашия дом. Тъй като зимата бавно отстъпва и дните отново стават по-топли, нивата на влажност на закрито обикновено се повишават. Ако не се очертават повече студени дни, можете да изключите овлажнителя, да го изпразните от останалата вода и да използвате хигрометър, за да наблюдавате влажността в продължение на няколко дни, за да сте сигурни, че няма да падне твърде ниско, преди да приберете уреда напълно. Ако относителната вътрешна влажност през пролетта постоянно се поддържа над 45 процента, повечето хора вече нямат нужда от овлажнител.
 2. Почистете и отстранете котления камък на вашия овлажнител: продължете както е описано по-горе или вижте инструкциите за експлоатация на вашия овлажнител за точни инструкции. Уверете се, че всички компоненти са напълно сухи, преди да опаковате. Изхвърлете използваните аксесоари като Anticalc и Water Cube. Не съхранявайте използван Anticalc филтър, тъй като смолата вътре е наситена с вода, което осигурява благоприятна среда за развитие на микроби и плесени.
 3. Сменете консумативите на овлажнителя: В края на сезона трябва да смените и консумативите като изпарителни филтри, Water cube и Anticalc филтъра. Оставете новите аксесоари в оригиналната им опаковка и ги опаковайте заедно с вашия овлажнител. Това ще ви спести неприятностите да събирате всички компоненти, когато пуснете овлажнителя отново в експлоатация.
 4. Опаковайте вашия овлажнител: най-добре е да опаковате вашия овлажнител в оригиналната му опаковка. Ако вече нямате това под ръка, можете да съхранявате овлажнителя в найлонов плик и подходяща картонена кутия. Също така е важно да съхранявате овлажнителя на сухо място.
stadler form blog ovlagnitel v spalnyata

Аксесоари за поддържане на хигиената на вашия овлажнител

За да постигнете по-добри хигиенни резултати и да намалите варовиковите отлагания, трябва да използвате препоръчаните от производителя принадлежности. Повечето производители предоставят препоръки за експлоатационния живот на уреда във всеки отделен случай. Трябва да се следват указанията за смяна на аксесоари, за да сте сигурни, че вашият уред остава хигиеничен. Различни аксесоари – изпарителни филтри, филтри против варовик или анти-бактериални филтри – ще са необходими в зависимост от технологията за овлажняване, която използвате. Можете да намерите повече информация за различните системи за овлажняване в статията “Овлажнители: Терминология” в нашия блог.

Овлажнителите с изпарителни филтри използват един или повече филтъра за процеса на изпаряване на водата. Препоръчваме да сменяте филтрите на всеки 2 месеца, за да поддържате високо ниво на хигиена във вашия уред. Смяната на филтъра трябва да се извърши по време на нормална работа, но също и преди да приберете уреда или преди да го използвате отново, след като е бил изключен за дълъг период от време.

В допълнение, ние препоръчваме използването на Water Cube или Hygiene Tabs за овлажнители и Anticalc за Air Washers (3 в 1) (за последните при твърдост на водата над 21 °dH).

Вижте нашето видео, за да научите как да почиствате Вашиея овлажнител бързо и лесно.

Вижте видео инструкции как най-лесно да почистим овлажнител Stadler Form

Бихте ли искали да научите повече за това как овлажнителят може да ви помогне да се почувствате по-добре или какви различни системи за овлажняване са налични? Можете да намерите повече информация, като прочетете статията в нашия блог: Влажност и здраве: създаване на правилния баланс с подходящия вътрешен климат.

Ако имате въпроси, свързани с вътрешния климат, моля, свържете се с нас.


-10%
 • Durgol® Swiss Original
 • Обем 500 мл
 • Био разградим
 • Без мирис
35.90 лв.119.90 лв.
 • Silvadur™ Antimicrobial
 • Осигурява оптимално овлажняване
 • Еко материал
 • 12 слоя
-12%
 • За Eva, Eva Little, George, Robert
 • Защита от "бял прах"
 • Омекотява водата
 • Полезен живот до 3 мес.
 • За Oskar, Karl, Eva, George, Robert
 • Silver technology
 • Полезен живот 12 мес.
 • Поддържа оптимална хигиена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.