Вентилация на помещенията през лятото

Вентилация на помещенията

Лятото температурите се покачват и е необходима добра вентилация на помещенията. Когато температурите навън се повишат, топлината може да повлияе и на климата в къщите, офисите и апартаментите за живеене. Правилната вентилация е много важна относно създаването на приятна стайна температура и поддържането на здравословно качество на въздуха.

Как топлината влияе на климата в помещението?

Когато температурите навън се повишат, топлината може да се натрупа и във вътрешните помещения. Това води до неприятен климат в помещението, което може да има отрицателен ефект върху нашия комфорт и здраве. Високите температури могат да доведат до проблеми с концентрацията, умора и дори проблеми с кръвообращението.

В същото време топлината влияе и върху качеството на въздуха. Колкото по-висока е температурата, толкова по-високи са емисиите на замърсители от мебелите и строителните продукти. Високата стайна температура улеснява превръщането на замърсители като ЛОС (летливи органични съединения) в газообразно състояние. Това още повече замърсява въздуха в помещението и именно затова, вентилация на помещенията е много важна.

В случай на неправилна вентилация, влажността във вътрешните помещения също може да стане твърде висока. Идеалната влажност на закрито е 40-60% и тя може бързо да се увеличи през лятото. Това е така, защото горещият въздух може да абсорбира повече влага, отколкото студеният. Ако температурите навън са по-високи от вътре и отворите прозорци и врати, горещият въздух прониква вътре и причинява повишаване на влажността.

Следователно правилната вентилация през лятото е не само решаваща за създаване на хладни, приятни температури, но и за предотвратяване на влажност над 60%. И така, какво трябва да имате предвид, когато проветрявате през лятото?

Правилна вентилация на помещенията през лятото

Чрез правилно проветряване през лятото можете да поддържате стайната температура и влажност в добри граници.

През лятото е препоръчително да проветрявате рано сутрин и късно вечер, когато температурата на открито е по-ниска от температурата на закрито. Избягвайте проветряването през най-горещите часове на деня, тъй като в резултат на това горещ въздух може да навлезе в помещението, което да доведе до повишаване на температурата в помещението.

При проветряване през лятото е по-ефективно прозорците да се отворят широко за кратко и да се осигури бърз обмен на въздух, вместо прозорецът да е постоянно отворен. Ударната вентилация бързо премахва горещия въздух и нахлуването на хладен въздух. В резултат на това стайната температура и влажност остават в приятни граници.

Вентилация на помещенията

Когато проветрявате през лятото, за да осигурите добра циркулация на въздуха, трябва да отворите няколко прозореца или врати от противоположните страни на помещението. Това създава течение, което осигурява ефективно охлаждане.

През деня прозорците, особено тези, които са обърнати към слънцето, трябва да бъдат защитени със щори, завеси или отразяващо фолио. Това помага да се предотврати натрупването на топлина в помещението и прякото влияние на слънчевите лъчи върху температурата на закрито.

Когато проветрявате можете да поставите вентилатор до прозореца или балконските врати. Вентилаторът може да циркулира хладния нощен въздух из стаята и помага за по-бързото охлаждане на стаята.

Какво помага за създаването на здравословен климат в стаята през лятото?

Има и други мерки, които могат да допринесат за здравословна и приятна стайна температура през лятото, както и за правилна вентилация:

 • Избягвайте източници на прекомерна топлина на закрито. Намалете използването на електрически уреди, които отделят много топлина, като фурни, перални със сушилни или електрически крушки.
 • Използвайте вентилатори. Като цяло те имат охлаждащ ефект върху кожата, но за разлика от климатиците не изсушават въздуха. Освен това рискът от настинка при използване на вентилатор е изключително малък.
 • Следете температурата и влажността във вашия апартамент. Хигрометърът бързо ви дава преглед на това дали влажността е в оптимален диапазон. Влажността може бързо да стане твърде висока през лятото. Ако случаят е такъв, можете да използвате изсушител, за да премахнете влагата от въздуха.
 • Създайте приятна атмосфера със стайни растения. Някои растения могат да подобрят качеството на въздуха и да имат положителен ефект върху климата в помещението.

Правилната вентилация през лятото е много важна за поддържането на комфортен и здравословен климат в помещението. В съчетание с други съвети, като използване на вентилатори и възможно най-малко използване на електрически уреди ще можете да създадете приятен климат дори в горещите дни.

(3) 439.00 лв.
 • Площ < 40 м²
 • Шум 42~60 dB(A)
 • Мощност 50 W
 • Тип Настолен
-17%
Original price was: 479.00 лв..Current price is: 397.57 лв..
 • Площ < 40 м²
 • Шум 33~52 dB(A)
 • Мощност 36~60 W
 • Тип 3D Air Circulator
-21%
Original price was: 169.00 лв..Current price is: 133.51 лв..
 • Площ < 25 м²
 • Шум 28~54 dB(A)
 • Мощност 9 W
 • Тип 3D Air Circulator
-17%
Бял
Червен
Черен
(1) Original price was: 139.00 лв..Current price is: 115.37 лв..
 • Шум 41~58 dB(A)
 • Мощност 10 W
 • USB захранване
 • Тип Настолен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.