Как да подобрим качеството на съня

stadler form blog optimalna sreda za san

Спокойният сън е един от ключовете към здравословен и щастлив живот. Тялото ни се нуждае от това регенеративно време, за да се възстанови и да функционира оптимално. Решаващ фактор за качествен сън е околната среда. В тази статия обясняваме как можете да оптимизирате околната среда, за да създадете най-добрите условия за дълбок и спокоен сън.

stadler form blog optimalna sreda za san spalnya

Какво означава околна среда?

Околната среда се отнася до хармоничното взаимодействие на различни фактори с цел осигуряване на спокоен нощен сън. Това включва не само климата в помещението, по-специално температурата и влажността, но и климата в леглото. За оптимален климат в леглото трябва да се вземат предвид различни фактори при избора на спално бельо, включително времето на годината, климата в помещението и индивидуалните нужди и навици.

Подобрете качеството на съня благодарение на оптималната среда за сън

Що се отнася до подобряване на околната среда в спалнята, има както общи препоръки, така и индивидуални предпочитания. Колкото по-добре е адаптирана към вашите лични нужди, толкова по-спокоен ще бъде вашият сън. Следователно околната среда и климатътв спалнята играе ключова роля за дълбок, спокоен и възстановяващ сън.

Съвети за оптимизиране на околната среда за по-добро качество на съня

От съществено значение е да оптимизирате околната среда, за да можете да се наслаждавате на наистина спокоен сън всяка вечер. Ето някои изпитани съвети за подобряване на околната среда в спалнята и оптимизиране на качеството на съня ви:

 • Изключете светлинните индикатори на всички електронните устройства: За да подобрите качеството на съня си, трябва да сведете до минимум източниците на светлина и да намалите използването на електронни устройства, като мобилни телефони и телевизори, или да ги оставите включени в нощен режим. По-специално, трябва да избягвате синята светлина в спалнята. Това сигнализира на мозъка, че все още е светло, което означава, че хормонът на съня мелатонин не се освобождава. Някои устройства имат функция за нощен режим. Това позволява цветът на дисплея да бъде променен към по-топъл цветови спектър.
 • Редовно сменяйте спалното бельо: Дишащите материали като памук или Tencel® подобряват циркулацията на въздуха и предотвратяват прегряването. През лятото са подходящи и ефирни материи като коприна, сатен или лен. Редовното пране на спалното бельо (по правило на всеки две седмици) също допринася за хигиената и създава приятна среда за сън. Спалното бельо също трябва да се проветрява добре всяка сутрин.
 • Подходящото облекло за сън: Когато избирате облекло, е важно да сте сигурни, че е дишащо и регулиращо влагата. Естествените материали като коприна и памук са особено подходящи. Тези тъкани позволяват на кожата да диша и намаляват раздразненията, обривите и петната.
 • Проветрявайте редовно: чистият въздух е от решаващо значение за здравословна среда за сън. Редовното проветряване осигурява обмен на застоялия въздух и подобрява снабдяването с кислород. Най-добре е да проветрите добре дома си непосредствено преди лягане.
 • Правилната температура в спалнята: Стайната температура в спалнята е от решаващо значение за доброто качество на съня. Ако температурата е твърде ниска, може да ни отнеме много време да заспим и може да доведе до напрежение и настинки. От друга страна, температурата в спалнята, която е твърде висока, може да ни накара да се потим и да се въртим в леглото. За идеална се счита температура в спалнята от 16 до 19 градуса. Въпреки това, тъй като усещането за топлина варира от човек на човек, тук трябва да се вземат предвид и индивидуалните нужди.
 • Идеалната влажност в спалнята: Влажността в спалнята е също толкова важна, колкото и стайната температура. Твърде високата или твърде ниската влажност може да има отрицателен ефект върху качеството на съня. Диапазонът между 40% и 60% влажност се счита за оптимален.

Уреди за обработка на въздуха за по-добър сън

stadler form blog optimalna sreda za san oskar white

В допълнение към съветите, споменати по-горе, различни устройства за обработка на въздуха могат да имат важен принос за подобряване на климата ви за сън. Ето някои устройства, които ще ви помогнат да създадете и насърчите оптимална среда за сън:

 • Хигрометър: Хигрометърът може да ви помогне да проверите вътрешния климат. Той измерва текущата стайна температура и относителната влажност в помещението.
 • Овлажнители за въздух: Те са особено полезни през зимните месеци. Като овлажняват въздуха, овлажнителите намаляват появата на суха кожа и раздразнени дихателни пътища. Оптималното съдържание на влага насърчава комфортна среда за сън и може да предотврати проблеми с дишането.
 • Арома дифузери: Освен че разпространяват приятен аромат в помещението, те могат също така да отделят етерични масла, които имат успокояващ и релаксиращ ефект и могат да помогнат в борбата със стреса. Можете да научите повече за употребата на етерични масла в нашата публикация в блога „За употребата и ефектите на етеричните масла“.
 • Пречистватели на въздуха: Тези устройства филтрират и премахват замърсители, алергени и прахови частици от въздуха, което е много полезно за страдащите от алергии. Особено в сезона на полените, пречиствателите или уредите 3 в 1 (в зависимост от текущата влажност) в спалнята могат да бъдат истинско облекчение за страдащите от алергии. Чистият въздух също помага за минимизиране на респираторните проблеми и създава здравословна среда за сън.

Можете да постигнете много за осигуряването на околна среда за спокоен и здравословен сън чрез обработка и подобряване на на въздуха в спалнята и прилагане на прости съвети.

Можете да намерите повече уреди за обработка на въздуха в спалнята и повече информация за вътрешния климат в спалнята на нашата информационна страница по тази тема.

Ако имате въпроси, свързани с вътрешния климат в помещението, моля, свържете се с нас.


-10%
Original price was: 859.00 лв..Current price is: 773.10 лв..
 • Площ<66 м²
 • Шум 28~65 dB(A)
 • CADR 465 м³/ч
 • Тип HEPA&Carbon
-17%
(4) Original price was: 269.00 лв..Current price is: 223.27 лв..
 • Площ < 40 м²
 • Шум 27~57 dB(A)
 • Мощност 1.5~18 W
 • Тип 3D Air Circulator
Бял
Титан
Черен
(4) 329.00 лв.
 • Площ<50 м²
 • Овлажняване 370 мл/ч
 • Шум 26~39 dB(A)
 • Тип Evaporator
-20%
Бял
Черен
Original price was: 35.90 лв..Current price is: 28.72 лв..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.