Сух въздух в помещенията и как влияе на организма

сух въздух

През зимните месеци, често пъти се оплакваме от сух въздух в помещенията и това може да повлияе негативно на нашето здраве. Последиците от сухия въздух варират от суха кожа и раздразнени очи до сериозни дихателни проблеми. В тази статия ще ви разкажем за връзката между сухия въздух и ефектите, които той може да причини върху вашия организъм, както и какво можете да направите за да се предпазите.

Сух въздух в помещенията

Изключително сух въздух в помещенията може да окаже негативно въздействие върху вашите дихателни пътища. Ниската относителна влажност може да ограничи функцията на слизестите обвивки и да ослаби механизмите на защита на организма. Това води до предразположеност към инфекции, тъй като слизестите обвивки се изсушават и стават по-податливи на патогени. Това се проявява във форма на кашлица, болки в гърлото и настинка.


Интересно изследване относно връзката между относителната влажност и отсъствията на учениците поради болест, показва удивителни резултати. Установено е, че децата, които не са изложени на система за влажност у дома или в училище, имат процент на отсъствие от 7,1%. В сравнение с това, процентът на отсъствие при децата, които са разполагали със система за влажност както у дома, така и в училище е бил само 1,3% (2).

въздух

По отношение на очите, ниската относителна влажност е показана като причинител на конюнктивит (1). Сухата среда може да доведе до увеличена евапорация на сълзната течност, вследствие на което слъзният филм, който изпълнява важни функции в окото, става по-тънък. Възможните последици от това включват възпаление и сериозни очни заболявания.

Суха кожа

Кожата е най-големият човешки орган, и здравословните проблеми свързани с нея могат да бъдат много неприятни. Влажността във въздуха играе ключова роля за здравословното състояние на кожата. Например сухият въздух влияе върху хидратацията на кожата като премахва влагата от кожата. В резултат на това може да се появят и неприятни напуквания. Твърде сухият въздух в помещението може да доведе и до нарушаване на здравословното състояние на кожата и нейната защитна функция срещу температурни влияния, светлина, травми и инфекции да бъде ограничена.

Народни средства против суха кожа, кашлица и раздразнени очи

Най-известните и изпитани народни рецепти за суха кожа включват масла като кокосово масло или арганово масло, алое вера, моркови, мед, авокадо. Известно е, че алое вера има противовъзпалително действие, докато медът е антибактериален и омекотяващ. Препоръчително е и приемането на оптимално количество вода.
Медът помага при кашлица, а класическата рецепта е чаша горещо мляко с мед и/или джинджифил. Други популярни народни средства за кашлица включват билкови чайове, инхалации и парни бани, компреси с лук или картофи и сок от лук със захар.

Съществуват редица доказани народни средства за сухи очи. Поставянето на резенчета краставица, охладени чайни пакетчета (лайка, черен или зелен чай) или памучен тампон, напоен в студено мляко могат да окажат положителен ефект. Търкането на кокосово масло около областта на очите също може да помогне при сухи очи. И тук отново се препоръчва приема на оптимално количество течности.
За да избегнете подобен род здравословни проблеми, трябва да се уверите, че въздухът в помещението не е твърде сух.

Овлажнители за суха кожа, кашлица и сухи очи

Известно е, че препоръчителната относителна влажност в помещенията от 40% до 60% гарантира здравословна вътрешна среда. Това е нивото, в което рисковете за здравето са най-незначителни. Овлажнителят е идеално решение за създаване на здравословна вътрешна среда и справяне с последиците от сухия въздух.
Овлажнителят с хигрометър може да бъде настроен индивидуално, като можете да зададете желаната влажност. Освен това, овлажнителите с хигростати са изключително ефективни, тъй като се изключват автоматично след достигането на желаното ниво на влажност. Качествения овлажнител ви гарантира, че въздуха в помещенията никога няма да стане прекалено сух, а вашата кожа, очи и дробове ще ви бъдат благодарни за това.

Източници

(1) F. Nienaber, K. Rewitz, P. Seiwert, D. Müller, Einfluss der Luftfeuchte auf den Menschen und seine Gesundheit, White Paper RWTH-EBC 2021-001, Aachen, 2021, DOI: 10.18154/RWTH-2021-01238 

(2) Arundel A. V., Sterling E. M., Biggin J. H., Sterling T. D. Indirect health effects of relative humidity in indoor environments. Environmental Health Perspect. 1986 Mar;65:351-61. doi: 10.1289/ehp.8665351.

-20%
Бял
Черен
(1) Original price was: 269.00 лв..Current price is: 215.20 лв..
 • Площ<25 м²
 • Овлажняване 160 мл/ч
 • Шум 27~30 dB(A)
 • Тип Ultrasonic
-20%
Бял
Титан
Черен
(1) Original price was: 259.00 лв..Current price is: 207.20 лв..
 • Площ<30 м²
 • Овлажняване 200 мл/ч
 • Шум 26~39 dB(A)
 • Тип Evaporator
Бял
Титан
Черен
(4) 329.00 лв.
 • Площ<50 м²
 • Овлажняване 370 мл/ч
 • Шум 26~39 dB(A)
 • Тип Evaporator
-20%
(2) Original price was: 299.00 лв..Current price is: 239.20 лв..
 • Площ<50 м²
 • Овлажняване 360 мл/ч
 • Шум 27~33 dB(A)
 • Тип Изпарител

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.